En Sıcak Konular

Ooooo

4 Aralık 2009 12:39 tsi
Ooooo Barones kızdı: Ama laf yerine gitti! iyibilgi Ankara

Şimdi “biz dedik” diye kibirlenmeyelim ama iyibilgi Avrupa Birliği’nin Başkan ve Dışişleri Bakanı henüz seçilmeden önce, ve herkesin gözü Başkan’ın kim olacağını merak ederken..

Catherine Ashton’a işaret etti ve Barones ünvanı da taşıyan bu adayın, aslında bir denge adayı olduğunu, Başkan kadar yetkili olduğunu ve Türkiye’yi Başkan’a “nazaran” daha kollayabileceğini işaret etmişti.

Ve o ilk işaret geldi. “AB’nin ilk Dışişleri Bakanı olarak salı günü göreve başlayan İngiliz Barones Catherine Ashton, Türkiye ile müzakere süreci konusunda üye devletlerin tutumunu sorguladı: Neden sadece tek bir başlığın tamamlanabildiğini tartışmalıyız.”

Buraya hemen bir mim koyalım. Üye devletlerin tutumunu sorguladı derken, hepsini değil! Türkiye’ye özellikle karşı çıkanlara. Kimdir onlar denirse söylenebilir: Fransa, Almanya, Rum Kesemi, düne kadar (!) Yunanistan vb.

Ashton’ın müzakerelerde bu kadar sürede ancak 1 faslın kapatılabilmiş olmasında Türkiye’yi en azından bu konuşmasında bir fatura çıkarmadığı belli.

Peki Ashton ne istiyor? İyibilgi’nin araştırmalarına göre yeni bakanın beklentisi bir tür yüzleşme! Yani “isteyenlerle istemeyenlerin” karşılıklı konuşmasını, belki günah çıkarmasını istiyor.

Ashton’un bunları söylediği oturumda, bir Litvanyalı üye şöyle sormuş: “Türkiye’nin önümüzdeki 10-15 yılda AB’ye üye olma yeteneği ve ihtimali var mı”?

2014’te tam üyelik bekleyen Türk kamuoyu, kısa süre önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ağzından 2023’ten çok önce üye olmayı bekliyoruz mealindeki sözlerini tartışmıştı.

Yukarıdaki soru da sanki aynı tarihi veriyor gibi. Bu da zaten AB konusunda tam kararını vermemiş Türkiye’ye iyi bir mesaj sayılmaz.

Bu arada bir not da düşelim. Evet Bakan Ashton bu sefer ve mesajlı biçimde Türkiye lehine konuştu. Ama ne kadar garantisi var bilinmez.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs