En Sıcak Konular

Eczacıların vazgeçmek istemediği kâr!

4 Aralık 2009 16:48 tsi
SGK'nın ilaç fiyatlarında indirime gitmesi eczacıları ayağa kaldırdı. Kararın sektörü zarara uğratacağını iddiasında olan Eczacılar, eczanelerini kapatarak kararı protesto ettiler. Peki eczaneleri ayaklandıran yüksek karlar mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık harcamaları giderlerindeki rekor artış hükümeti ilaç fiyatları üzerine yeni düzenleme yapmaya mecbur bıraktı.

18 Eylül’de yapılan düzenlemeyle orijinal ve jenerik ilaç fiyatlarında yüzde 60 indirim öngörüldü. 700 kalem ilaca uygulanan kamu ıskontosu yüzde 11’den yüzde 24’e çıkarıldı.

İlaç fiyatlarını yeniden düzenleyen 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 4 Aralık’ta yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme binlerce ilaçta indirim öngören düzenlemeydi. Bu uygulama 3 bin 150 ilacın fiyatı ucuzlayacak anlamına geliyordu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘İlaç İndirimi’ne itiraz eden eczaneler önce anahtar bırakma bugün de (4 Aralık) kepenk kapatma eylemi yaptı.

Eczanelerin iddiasına göre zaten fazla bir kâr marjı ile çalışmayan sektörün bu kararla iyiden iyiye darbe yiyecek olmasıydı.

Hükümet kanadında ise durum daha farklı yorumlanıyordu. Yetkililer eczanelerin bu tepkisinin yüksek kâr marjlarından mahrum kalmaları olduğunu ifade ediyordu. 

Peki gerçekten de;  Türkiye’nin Sosyal Güvenlik bütçesine ağır yük olan sağlık harcamaları içerisinde en büyük kalem olan ilaçlara, getirilen indirim eczanelerin zarar etmesine kepenk kapatmasına mı neden oluyor?

YÜKSEK KARLARDAN TAVİZ YOK

Görüşlerini almak için başvurduğumuz sektör temsilcisine konu ile ilgili sorularımızı ilettik.
Kopartılan gürültünün nedenini örneklerle açıklayan sektör temsilcisinin sektörle ilgili verdiği örnek ve bilgiler çarpıcıydı…

Sektör temsilcisi şöyle anlatıyor: İlaçlar üzerinde vergiler var malum. KDV ve dışarıdan getirilen ilaçlar için Gümrük Vergisi ödeniyor. Türkiye’de herhangi bir vergi indirimi söz konusu değilken birden ilaç fiyatları yüzde 66 oranında indirilebiliyorsa ilaç üzerindeki kâr marjını siz düşünün…

Örneğin x (Burada ilacın ismi bilerek verilmemiştir) marka ilacı üretici firmaya maliyeti 75 kuruş, bu ilaç eczaneye satılırken hemen hemen yüzde yüz kâr marjı ile satılıyor. Eczaneye maliyeti 1,5 TL olan ilacın sigortalı hastaya satışı 4,5 TL sigortasız olana ise yaklaşık 16 TL’yi buluyor…”

Sektör temsilcisinin ifadelerinden üretici firmaların ürettiği ilaçlardan yüzde yüz yakın kâr ettiği bilgisini sorduğumuzda büyük kısmında bu kâr marjı sağlanıyor şeklinde cevap veriyor…

UYGULAMADAN DOKTORLAR DA ETKİLENECEK

Bu sorumuz üzerine konuyu biraz daha açan sektör temsilcisi, artık sektörün birkaç firmanın tekelinde olmadığını çok sayıda firmanın aynı ilacı ürettiğini anlattı. Üretimin fazlalığından birçok ilacın elde kaldığını da söyleyen sektör temsilcisi aslında bu işe üzülen kesimlerden birinin de doktorlar olacağını söylüyor…

Üretici firmaların doktorlarla ilaçlarla ilgili sözleşme imzaladıklarını söyleyen sektör temsilcisi; bu süreçten sonra doktorların firmaların vereceği komisyona razı olacaklarını hatırlatıyor.

‘KÂRIN KAYMAĞI’ ECZANEYE

Eczanelerin de kâr marjlarına değinen sektör temsilcisi karlılıklarının da hiç de küçümsenmeyecek boyutta olduğunu söyledi. İlaç örneğinde hareketle sorumuzu yanıtlayan temsilci, eczaneye verilen bazı ilaçlarda kâr marjının yüzde 75’lere kadar çıkabildiğini ifade etti.

İlaçlar arasında büyük firmaların ürettiği ‘Kobi ilaç’ olarak nitelendirilen halkın bildiği ağrı kesici, ateş düşürücü ya da grip ve soğuk algınlığı ilaçları gibi bilindik markaların ucuz olarak nitelendirilen ilaçlar olduğunu, bu tür ilaçlarda fazla kâr edilmediğini söyleyen yetkili; gerçek kârın diğer ilaçlardan gerçekleştiğini belirtti.

İLAÇLARA İNDİRİM DÜZENLEMESİ NELER GETİRİYOR?

İlaç fiyatlarında indirim düzenlemesi yürürlüğe girdi. 2008 yılı SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de bugün yayınlandı.


Tebliğe göre, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan ilaçlar için KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden yüzde 4 oranında indirim uygulanacak. İndirimli bedel üzerinden eczacı indirimi de yapılacak.

20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 liranın üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak.

Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 23 olacak.

Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlarla orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde, ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23'ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak.

20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6.79 liranın altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için yüzde 23'lük iskonto ve mahsuplaşmada ilave yüzde 12'lik iskonto yapılmasına ilişkin hükümler uygulanmayacak.

Haber7

 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs