En Sıcak Konular

Ukrayna ile Türkiye arasında güvenlik işbirliği anlaşması imzalandı

4 Aralık 2009 17:24 tsi
Karadeniz'e kıyıdaş Ukrayna ve Türkiye, kolluk kuvvetleri arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nda, iki ülke heyetleri arası yapılan görüşmede güvenlik konusunda işbirliği bütün boyutları ile konuşuldu.

Toplantının başında Ukrayna İçişleri Bakanı Yuriy Lutsenko, Ukrayna polisinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. İki ülke içişleri bakanlıkları ve kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini son derece iyi durumda olduğunu ifade eden Lutsenko, "Türkiye'nin Ukrayna polisinin eğitimine yaptığı katkıdan dolayı teşekkür ederim." dedi.

Atalay ise konuşmasında, iki ülke bakanlıkları arasındaki heyetler arası toplantıların yılda en az bir kez belirli tarihlerde düzenlenmesini önererek, Lutsenko'yu gelecek yıl bahar ayında Türkiye'ye davet etti.

Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada Bakan Atalay'ın geçtiğimiz ay Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemiloğlu'na yönelik suikast girişimi ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve bu hafta içerisinde Ukrayna güvenlik güçleri tarafından yakalanan PKK terör örgütü mensubunun Türkiye'ye iade konusunu gündeme getirerek bilgi istediği bildirildi.

Heyetler arası görüşmenin akabinde iki bakan özellikle Karadeniz Havzası'nda başta terör ve uyuşturucu diğer suçlara karşı mücadelede işbirliğini artırmak için Kolluk Kuvvetleri İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı.

Söz konusu anlaşmada, tarafların, ulusal mevzuatlarına uygun şekilde, asayiş ve güvenlikle ilgili tehditlerin önlenmesi alanında yetkili merciler vasıtasıyla işbirliği yapmak ve suçların tespiti ve önlenmesinde ve suç işleyen kimseleri bulma konusunda birbirlerine karşılıklı yardım etmek için çalışacakları belirtildi.

Güvenlik işbirliği anlaşmasının; hayata, sağlığa, özgürlüğe, insan onuruna, mal varlığına karşı işlenen suçları, organize suçlar, terörizm, terörizmin finansmanı, uyuşturucu, psikotrop madde ile benzeri katkı maddelerinin yasadışı ticaretini kapsadığı belirtildi. Geniş kapsamlı anlaşmada ayrıca yolsuzluk, yasadışı göç ve insan ticareti, insana ait hücre, doku ve organlarının kaçakçılığı ve ticareti, silah, mühimmat, patlayıcı, nükleer, radyoaktif, kimyasal ve biyolojik malzemeler, diğer tehlikeli malzemeler, çifte amaçlı mallar ve teknolojilerin kaçakçılığı ve yasadışı ticareti, yasadışı üretimi konusunda da işbirliğine gidileceği belirtiliyor. Kültürel mirasa ait nesnelerin yasadışı ticareti, para, güvenlik, finansal belgeler ve diğer ödeme araçlarının sahteciliği, dış ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerde işlenen suçlar, kara para aklama, fikri mülkiyet alanında işlenen suçlar, çevre suçları ve siber suçlar alanında da iki ülke kolluk kuvvetleri işbirliği yapacak.

Bu hafta Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ukrayna İçişleri Bakanlığı'na bağlı Organize Suçlarla Mücadele Bürosu ve İnterpol'ün yaptığı ortak operasyonda PKK üyesi S. adlı bir Türk vatandaşının Kiev'de yakalandığını duyurmuştu.

Bu arada Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın, 1988 yılından bu yana örgüt üyesi olan 1960 doğumlu S'nin içişleri bakanı ziyareti ardından Türkiye'ye teslim etmesi bekleniyor.

Cihan



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs