En Sıcak Konular

Davutoğlu son noktayı koydu

4 Aralık 2009 17:31 tsi
Davutoğlu son noktayı koydu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a muharip asker göndermesinin söz konusu olmadığını, ancak Afgan ordusunu eğitme çabalarının artarak süreceğini söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, NATO toplantıları öncesi ve sürecince devamlı temas halinde oldukları Alkalaj ile bu ülkenin NATO Üyelik Eylem Planına dahil edilmesi için birçok diplomatik girişimde bulunduklarını anlattı.

Üyelik Eylem Planının Bosna'nın ve Batı Balkanlar'ın istikrarlı geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin bu çabalarına başta Bosna-Hersek'in bütün komşuları, Macaristan, İspanya ve Norveç olmak üzere 15 NATO üyesinin destek verdiğini, bunun önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Bosna-Hersek'in ana gündem maddesi olduğu dün akşamki Kuzey Atlantik Konseyi çalışma yemeğinde uzlaşma sağlanamayınca müzakerelere bugün de devam edildiğini anlatan Davutoğlu, toplantılar sonunda alınan kararlarda "reform çabalarında gereken ilerlemeyi sağladığında Bosna-Hersek'in Üyelik Eylem Planına dahil edileceğinin" ifade edilmesinin, bu ülkenin NATO üyeliğine önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Alkalaj ise ülkesinin Üyelik Eylem Planına dahil edilmesi için "gösterdiği liderlik" konusunda Davutoğlu'na teşekkür ederek, "NATO toplantısında alınan kararla amaçlarına ulaştıklarını" belirtti.

-AFGANİSTAN-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO'nun Afganistan'daki operasyonu çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığını geçen ay bir yıl süreliğine yeniden devralan Türkiye'nin bu kapsamda Afganistan'da normalde 700'ün üzerinde bulunan asker sayısına 1000 ilave yaptığını hatırlatarak, bu sayının tekrar artırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

"Afgan ordusunun eğitimi çabalarımız artarak devam edecek" diyen Davutoğlu, bunun ABD Başkanı Barack Obama'nın NATO toplantıları öncesinde açıkladığı yeni yaklaşımla ilgili olmadığını belirterek, Türkiye'nin Afgan ordusunu eğitme çalışmalarına ta Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk'ün talimatıyla başladığını hatırlattı.

Davutoğlu, Afgan ordusunun eğitimi kapsamında bir kısım faaliyetlerin Afgan subaylarının Türkiye'de eğitimini, bir kısmının da Türk eğitimcilerin bu ülkeye gönderilmesini kapsadığını belirtti.
Türkiye'nin Afganistan'da bin 750 olan asker sayısının eğitimcilerin de hesaba katılması halinde önümüzdeki dönemde artacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'da askeri okul inşa ettiğini ve tüm etnik grupların katılımıyla Afgan ulusal ordusunun oluşturulmasına büyük destek verdiğini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a sivil katkılarını da artırarak sürdüreceğini ve başarıyla götürdüğü Vardak il imar ekibi dışında ülkenin kuzeyinde yeni bir il imar ekibi kuracağını bildirdi. Davutoğlu, "Bu katkılar (sivil) belki askeri katkılardan çok daha önemli" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO toplantılarının ardından Türkiye'ye hareket etti. 

 



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs