En Sıcak Konular

Türkiye yakınlaşıyor parayı Avrupa kapıyor

4 Aralık 2009 18:48 tsi
Türkiye Katar'daki 150 milyar dolarlık altyapı projelerinden pay alabilmek için yoğun mesai harcarken, Merkel ve Sarkozy kısacık görüşmelerle dev anlaşmalara ön ayak oluyor.

Son dönemlerde komşuları ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini güçlendiren Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artırması tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Üst düzey Türk yetkililer sık sık bu ülkeleri ziyaret ederek her alanda işbirliğini daha da artırmanın yollarını arıyor. Dış politikada eksen kayması tartışmalarına yol açan bu gelişmenin ekonomik açıdan da Türkiye'ye çok fayda sağlayacağı ileri sürülüyor. Bununla birlikte, petrol zengini Arap ülkelerinin milyarlarca dolarlık dev yatırım projelerinde şu ana kadar Türkiye'ye çok büyük bir pay düşmedi. Oysa Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ülkelerinin bu projelerden büyük paylar almalarını sağladılar.

Merkel geçen yıl ekim sonunda Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa Al Khalifa'yı Berlin'deki başbakanlık konutunda ağırladı. Bu görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Körfez bölgesi ile ülkesi arasındaki ilişkilerde belirgin bir artış yaşanacağına dikkat çekti. Bahreyn Kralı Al Khalifa ise, Almanya'nın ülkesini Katar'a bağlayacak demir yolları projesini hayata geçireceğini duyurdu. Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra Alman demir yolları şirketi Deutsche Bahn geçen ay sonunda Katar yönetimi ile 23 milyar dolarlık hızlı tren ve metro projesi için anlaşma imzaladı. Projeyi, Alman Deutsche Bahn'ın yüzde 49 ve Katar Emirliği'ne ait Qatari şirketinin yüzde 51 hissesiyle ortak olduğu, yeni kurulan "Qatar Railways Development Company" adlı şirket yürütecek. Proje. 180 kilometrelik hızlı yeni raylı sistemi ile de Katar'la Bahreyn'i birbirine bağlayacak. Doha'nın havaalanı ve kent merkezi arasında 98 istasyonlu metro sistemiyle bağlantı kurulacak.

Küresel ekonomideki krizle zor duruma giren Alman sanayi şirketleri de bu projeyle birlikte rahat bir nefes alacak. Katar'dan alınacak bu işle Almanya'da sıkıntı çekmekte olan birçok inşaat şirketinin rahatlayacağı bekleniyor. Sadece planlanmasından 700 milyon euro gelir sağlanacağı belirtilen projenin alt yapı işlerinden, Almanya'nın inşaat devi Hochtief 14 milyar euro gelir elde edebilecek. Tren vagon ve lokomotiflerini üretip gönderecek olan Siemens'in elde edeceği gelirin ise 2 milyar euro olacağı tahmin ediliyor.

Sarkozy'nin günlük ziyareti yetti

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de bir günlük Bahreyn ziyareti ile dünyanın en uzun deniz otobanı projesinin bir Fransız şirketi tarafından gerçekleştirilmesine ön ayak oldu. 11 Şubat'ta Bahreyn'e 1 günlük ziyare tte bulunan Sarkozy, bu küçük ada ülkesi ile askeri işbirliği ve sivil nükleer enerji alanlarında anlaşma imzaladı. Bu ziyaretin ardından mayıs ayında Fransız inşaat şirketi Vinci, Bahreyn'le Katar arasında inşa edilecek olan 40 kilometrelik yükseltilmiş deniz otobanı projesini hayata geçirmek üzere anlaşmaya vardı. Bahreyn ve Katar arasındaki ulaşımı 5 saatten yarım saate kısaltacak olan bu projenin 3 milyar dolara mal olacağı belirtiliyor. Maliyet Katar ve Bahreyn yönetimleri tarafından karşılanacak. İnşaatın yıl başında başlaması ve 2015 yılında tamamlanması bekleniyor.

referans



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs