En Sıcak Konular

Ruslar'dan ilginç teklif: Türkiye'ye kurulsun

5 Aralık 2009 09:25 tsi
Ruslar'dan ilginç teklif: Türkiye'ye kurulsun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeye günler kala ABD'nin Avrupa'ya kurmak istediği füze savunma sistemi konusunda Rusya'dan sürpriz bir öneri geldi

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovsky, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, kendilerinin de 'ortak' olması koşuluyla ABD'nin istediği füze savunma sistemi radarının, Türkiye'ye kurulabileceğini açıkladı. Ivanovsky, 'Rusya ile NATO füze savunma sistemini bu hafta konuşmaya başladı. Ortak işletilirse sistemin Türkiye'de kurulmasına itirazımız olmaz. Ya da bizim Azerbaycan'daki radarımızı Türkiye'ye nakledebiliriz' dedi. Büyükelçi Ivanovsky, füze sistemlerinin yanı sıra bölgeyi ve dünyayı yakından ilgilendiren İran, Afganistan ve Kafkaslar konusunda 'Rusya, ABD ve Türkiye'nin üçlü işbirliğinin' çok yararlı olacağını da vurguladı.

ÜÇÜMÜZ ÇÖZERİZ
Ivanovsky, bölgesel konular ve Türk dış politikasına ilişkin şu mesajları verdi:

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüşecek. Rusya-ABD ilişkileri de son dönemde çok gelişti. Bu üç ülke arasında ortak bir mekanizma mümkün mü?

Evet üçümüz İran, Afganistan, Pakistan sorunlarının çözülmesi için beraber çalışmalıyız, birlikte hareket etmeliyiz. Pek çok konuda ortak pozisyonlarımız var. Bunların sayısı da giderek artacak. Türkiye bölgesel bir güç haline geldi. Ortadoğu ve Kafkaslar gibi bölgesel konularda hem Rusya hem de ABD, Türkiye'nin görüşleri mutlaka göz önünde bulundurmalı.

ABD'nin Avrupa'ya konuşlandırmak istediği füze sistemleri konusunda son durum nedir?

Bu konu Washington ve Moskova arasında çok yoğun bir şekilde görüşülüyor. Bu hafta NATO-Rusya Konseyi toplantısında ele alınacak. Henüz sonuçlanmadı. Ortak bir sistem olursa, biz kendi radarlarımızı bile teklif ediyoruz. Türkiye'de böyle bir ortak sistem kurulursa, biz niye itiraz edelim ki? Bizim Azerbaycan'da kullandığımız bir radar sistemi var. O zaman o sistem buraya nakil edilir. En önemli sorun ise tehdidi belirlemek.  Kime karşı bu sistem? İran Avrupa'ya mı saldıracak? Sanmıyorum...

Türkiye'ye yönelik 'Yüzünü Doğu'ya dönüyor' eleştirileri var.

Türkiye'nin dış politikası hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın yararınadır. Bu bölgede bizim menfaatlerimize uygun. Bölgede tehdit oluşturmuyor. Bu konuya pragmatik bakıyoruz. 'Türkiye daha çok Doğu'ya mı bakıyor, Batı'ya mı?' Bunu bizim tartışmamız biraz mantıksız.

KARABAĞ KOŞULU MANTIKSIZ
Kafkaslar'da Türkiye Ermenistan yakınlaşması sizi rahatsız ediyor mu?

Böyle bir kaygı yok. Bu süreci her zaman destekliyorduk. Bu bölgede, Türkiye Ermenistan ve Rusya arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çok önemli.

Bu süreçte Rusya, Azerbaycan'a yakınlaştı mı?

Siz tabii ki Azerilere hep 'kardeşimiz' diyorsunuz ama Azerilerin Ruslarla çok güzel ilişkileri vardır. 2 milyon Azeri, Rusya'da yaşıyor ve ülkelerine para gönderiyor. Biz de Azerilere, erkek kardeşlerimiz, kız kardeşlerimiz diyebiliriz.

Yukarı Karabağ'da çözüm sağlanacak mı?

Çözüm yollarını bulmak zorundayız, başka çaremiz yok. Elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye-Ermenistan yakınlaşması, Dağlık Karabağ'ın çözülmesine katkıda bulunmalıdır ama 'Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden protokolleri imzalamak, Meclis'ten geçirmek yanlış' diyenler bence pek mantıklı değil. Bu sorunları birbirine bağlamak yanlıştır.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ
Türkiye'den Çeçenistan'a giden yardımlar azaldı mı?

Yardımlar tam kesilmedi. Gayriresmi yardımlar var. Biz Erdoğan ile tanıştığımız günden beri terör hakkında görüşüyoruz. Bana hep şunu söyler: 'Hiçbir şekilde hiçbir baskıyı kabul etmiyorum. Terör başta olmak üzere, dini ya da değil hiçbir baskıyı kabul etmiyorum.'

FÜZEDE TÜRKİYE FORMÜLÜ
ABD Başkanı Barack Obama'nın temmuzdaki Rusya ziyareti, iki ülke ilişkilerinde, soğuk savaş yıllarından miras kalan füze kalkanı tartışmalarında tarihi bir eşiği temsil ediyor. Rusya'daki temaslar sonrasında, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı inşa etme projesini rafa kaldıran Obama yönetimi, şimdi Moskova ile uzlaşmaya yönelik bir formül ve adres arayışında. Kalkanların kurulacağı ülkeler arasında Türkiye seçeneği, İran'a yakın olması açısından ön planda. Washington yönetimine konuya ilişkin danışma amaçlı hazırlanan raporlarda da Türkiye'ye işaret ediliyor.

Ezgi Akın / Akşam



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs