En Sıcak Konular

Eski Kuvvet Komutanları adliyede

5 Aralık 2009 10:36 tsi
Eski Kuvvet Komutanları adliyede Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, darbe günlükleri soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Ergenekon soruşturması kapsamında, 2004 yılında görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına darbe girişimi iddialarıyla ilgili ifade vermek üzere saat 09.30'da Beşiktaş Adliyesi'ne geldiler. Komutanlar, bir kısım bilgilerin Özden Örnek'in günlüklerinde yer aldığı ileri sürülen Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven isimli darbe girişimi iddialarına ilişkin savcıların sorularını yanıtlayacak.

BİLGİ GELİYORDU

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hilmi Özkök de Temmuz ayında bu girişimler hakkında savcılara "Bilgi sahibi" sıfatıyla İzmir Adliyesi'nde özel bir odada 20 sayfalık bir ifade vermişti. Özkök savcılara, "Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım" dedi.

Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen Darbe Günlüklerini ilk kez Nokta Dergisi gündeme getirdi. İddiaya göre, 2003 ile 2005 yılları arasındaki dönemde planlanan Sarıkız'ı Kara, Hava, Deniz ve Jandarma kuvvet komutanları, Ayışığı'nı ise Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur planlandı.

AKP'yi devirmeye yönelik olduğu kaydedilen Ayışığı Planı'na göre, gerekirse Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök istifaya zorlanabilecekti.

ŞENER YETKİSİNİ AŞIYOR

2. İddianame'nin 269. ve 270. sayfalarında yer alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen Darbe Günlüklerinde, Özkök'ün darbe girişimlerinden haberdar olduğunun iddia edildiği ifadeler şu şekilde yer alıyor:

15 MART 2004: "Sabah bir ara beni Jandarma Genel Komutanı aradı. "Genelkurmay Başkanı her şeyi biliyor. Biraz önce beni aradı. Hemen öğleyin bir araya gelmemiz lazım' dedi. Kendisine neleri bildiğini sordum, jandarma tesislerinde Ömer İzgi ile yemek yediğimizi biliyor. Hemen hemen her şeyi biliyor, dedi."

16 MART 2004: "Genelkurmay Başkanı'nı görmeye gittim. Sonra oturduk ve bana TSK'da bölünmüş bir görüntü olduğunu ve bazı davranışların çok kötü değerlendirmelere neden olduğunu anlattı. Bizim yaptığımız bazı girişimler ve bilhassa Jandarma Genel Komutanı'nın girişimlerinin hemen hepsinden haberi vardı. Jandarma Genel Komutanı'nı nedense hedef olarak almıştı. "Bütün belgeler elimde, bunları devletin arşivlerine geçireceğim, bu tarihi bir görevdir. Şener'in yaptıkları yetkisini aşmaktadır. Kendi tesislerinde eski Meclis Başkanı ve rektörler ile de görüşme yapmış. Bunları nasıl yapar' dedi."

2005 yılında hazınlandığı iddia edilen son darbe girişiminin ise 'Eldiven' olduğu ileri sürüldü.

Günlüklürde adı geçen dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur da Ergenekon kapsamında tutuklanıp cezaevine konulduktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir dönem görev yapan Genelkurmay Başkanı dahil tüm komuta kadrosu adliyeye çağrılarak ifade vermiş oldu.



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs