En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan, gemileri denize indirecek

5 Aralık 2009 12:37 tsi
İstanbul'a kazandırılan 3 yeni gemiden Kasımpaşa'nın hizmete alınması, Sütlüce ve Hasköy'ün denize indirilmesi töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı.

 Haliç Tersanesi'ndeki törenle denize indirilecek gemiler Haliç-Üsküdar arasında hizmet verecek. Panaromik görüş açısıyla dikkat çeken gemiler Avrupa'daki kanallarda (Venedik, Amsterdam, Budapeşte vb.) çalışan tekneler gibi geniş bir seyir zevki sunuyor.

Haliç Tersanesi'ndeki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,AK Parti Milletvekili İdris Güllüce, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İDO'nun hizmetlerine dikkat çekerek "Dünya toplu taşımacılığının yüz akı olan alanında dünya lideri olan İDO" diye bahsederek övgülerde bulundu. İDO'yu devraldığı genel müdürlüğü dönemini hatırlatan Yıldırım o zaman başlatılan çalışmalar sonrası bugün İstanbul'da 105 gemiye ulaşıldığını anlattı. Bakan Yıldırım, denizde kullanılan yakıttan ÖTV'nin kalkmasıyla deniz ulaşımındaki gelişmeye dikkat çekti, denizciliğin önündeki en büyük engelin ortadan kalktığını anlattı. Bugüne kadar denizcilikte yapılan teşviklerin 1,5 milyar TL'yi geçtiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Bundan balıkçılar, deniz turizminden meşgul olan işletmeler, deniz ulaşım sağlayan şirketler yararlandı. Bu uygulama ile birlikte 2003'ten 2008'e göre yolcu taşıması yüzde 50, araçlarda yüzde 43 artış yaşandı." dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da deniz ulaşımına 3 yeni destek geldiğini belirtti. İstanbul'da ulaşım yapan insanların tamamının karayolu ile taşınamayacağını belirten Güler, deniz ulaşımının daha da ileri götürülmesi gerektiğini dile getirdi. İBB'nin bu kapsamda önemli hizmetler yürüttüğünü anlattı.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Haliç gemilerinin İstanbul'un ulaşımındaki yeni konseptin göstergesi olduğunu söyledi. Kasımpaşa'nın bugünden itibaren hizmet vermeye başlayacağını, denize indirilen Hasköy ve Sütlüce'nin de yıl sonunda devreye gireceğini anlatan Topbaş, bunların Türk mühendislerce üretilen, Avrupa'daki bazı kanallarda hizmet veren gemilere benzer tarzda, turistik gemiler olduğunu söyledi. İstanbul'daki deniz ulaşımı hakkında bilgi veren Topbaş, İDO'nun 105 gemiyle bin 300 sefer yaparak, 102 milyon yolcu, 7 milyona yakın araç taşıdığını söyledi.

PANORAMİK GEMİLERİN ÖZELLİKLERİ

İstanbullulara yüksek konforda, hızlı, güvenli ve keyifli yolculuk sunacak Haliç Gemileri'nin teknik özellikleri şöyle: Haliç köprülerinin altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan gemiler, panoramik görüş açısıyla Haliç'in tarihi güzelliklerine farklı bir açıdan bakma fırsatı sunacak. Her biri 600 yolcu kapasiteli gemiler, 12 deniz mili hız yapabiliyor, 42 m. boyunda ve 8,5 m. eninde inşa edildi. Yolcu konforu ve güvenliğinin en yüksek standartlarda düşünüldüğü gemilerde ayrıca klima, büfe, 1 adet çocuk bakım masası, hayvan barınağı, engelli yolcu standartları da bulunuyor. LCD TV'ler ve GPS üzerinden uydu anten sistemine kilitlenen anten sisteminin de mevcut olduğu gemiler son teknoloji ile donatıldı. Geniş ve rahat iç mekânı olan gemilerin; konforlu ve nano teknoloji kullanılarak yapılan koltukları, klima ve iklimlendirme sistemleri, iç tasarımı, dizaynı yanı sıra, çocuk arabası ve engellilerin tekerlekli sandalyeleriyle rahatlıkla geçebilecekleri otomatik yolcu geçiş kapıları (rampa sistemi) ile diğer toplu taşıma araçlarına da örnek olması amaçlandı. Tamamen Türk işçi ve mühendislerince Haliç Tersanesi'nde inşa edilen gemilerin toplam maliyeti ise 9,4 milyon Euro.



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs