En Sıcak Konular

Hollanda halkının yüzde 45'i göçü sorun olarak görüyor

5 Aralık 2009 12:39 tsi
German Marshall Fonu tarafından yapılan bir araştırma, göçü sorun olarak gören Hollandalıların oranının arttığını gösterdi.

 Atlantik Ötesi Eğilimler - Göç 2009 adlı araştırmaya göre, Hollanda'da göçü sorun olarak görenlerin oranı yüzde 36'dan 45'e yükseldi.

Hollanda'nın yüzde 50 olarak ölçülen AB ortalamasının altında kalmasına rağmen, bu alanda en büyük artış kaydedilen ülke olduğu bildirildi. Daha çok ekonomik nedenlerle göçe karşı çıkan Hollandalılar, yeni göçmenlere sınırlama getirilmesini istiyor.

Avrupa ülkelerinden İngiltere'de birçok insanın da göç konusunda negatif bir imaja sahip olduğu ve halkın yüzde 66'sının göçü bir temel sorun olarak ortaya koyduğu ifade edildi.

AVRUPA VE HOLLANDA'YA TÜRK GÖÇÜ

Türklerin Batı Avrupa ülkelerine göç süreci 1950 sonları ve 1960'ların ilk yıllarından başladı.Aile birleşmeleri ile Avrupa'daki Türk nüfusu her yıl artıyor.Günümüzde Avrupa'da dört milyona yakın Türkiye kökenli insan yaşıyor.

1964 yılında Ankara'da kurulan Hollanda İş Bulma ve yerleştirme bürosunda seçilip Hollanda'ya gelen Türkler daha sonraki yıllarda hemşerilerini, köylülerini, akrabalarının da bu ülkeye gelmelerini sağlarlar. Zincirleme göç'ün yaşandığı bu yıllarda yasal yollardan, çalışma müsaadesi alıp gelenlerin yanı sıra, birçok Türk vatandaşı da turist olarak Hollanda'ya geldi. Hollanda Merkezi İstatistik Bürosuna göre 1960 yılında çalışma müsaadesi olan Türklerin sayısı sadece 22'ydi. 1980-1990 yılları arasında evlilik ve siyasal nedenlerle de Hollanda'ya göçler olur.1964 yılında Türkiye ile Hollanda arasında yapılan iş gücü anlaşmasının üzerinden tam kırk yıl geçmiştir. Kırk yıl önce çalışmak, para kazanıp ve memlekete geri dönmek üzere Hollanda'ya gelen Türkler aradan geçen zaman içinde yaşadıkları toplumun birçok katmanında çok ciddi yol aldıkları belirtildi.1964 yılında sayıları sadece 100 olan Türklerin 2009 yılında sayıları 470 bine ulaştı. Bu kişilerin yarıdan fazlası artık Hollanda vatandaşı.



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,047 µs