En Sıcak Konular

'Türkiye'de sanayi üretimi sürpriz bir artış yaşadı'

8 Aralık 2009 13:01 tsi
JP Morgan tarafından yayınlanan bir raporda; Türkiye'de bugün açıklanan sanayi üretimi verilerindeki sürpriz artışa dikkat çekildi. Söz konusu artışın 'stoklardaki erimeden destek aldığı' yorumunda bulunuldu.

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın raporunda Türkiye'nin sanayi üretimi ile ilgili yer alan bazı tespitler şöyle:

"Sanayi üretimi verileri ekim ayında sürpriz bir şekilde güçlü bir performans sergiledi. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 6,5 artış gösterdi. Piyasa beklentileri üretimin yüzde 3 oranında azalacağı ve bizim beklentimiz 3,2 azalacağı yönünde idi. Daha da önemlisi sanayi üretimi aylık bazda yüzde 13,7 oranında arttı. Bu artış 2006 yılı mart ayından bu yana yaşanan en büyük aylık artış oranını ifade etti.

Bizim görüşümüz bu hızlı toparlanmanın arkasında3 temel faktör olduğu yönünde: 1) Çalışma günleri etkisi: Geçen yıl bayramın ekim ayına denk gelmesi nedeniyle bu yılın ekim ayında gecen yıla göre çalışma günlerinin sayısı iki gün daha fazla oldu. 2) Dış talepteki toparlanma: Ekim ayında ihracat aylık bazda yüzde 19 oranında artışla son 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 3) Türkiye stoklarda hızlı bir erimenin yaşandığı bir dönemden geliyor. Stoklardaki bu azalış daima ekonomik aktivitede yükselişle takip edilir.

Burada ekonomik toparlanmanın zamanı önem taşıyor. Geçtiğimiz bir kaç çeyreklik dönem içinde çok hızlı bir stok düşüşü gördük ki bu nerdeyse bu zamana kadar yaşanan en hızlı oranda idi. Buna bağlı olarak sanayi üretiminde hızlı bir toparlanma bekliyoruz. Bu bizim 2010 yılında yüzde 5 gibi ciddi bir oranda GSYİH artışı beklememizin altında yatan neden. Ekim ayı sanayi üretimi bizim beklediğimiz bu toparlanmanın tahminimizden önce başlayabileceğine işaret ediyor.

Bununla birlikte Türkiye'de açıklanan üretim verilerinin kararsız seyri bir tek veri ile net bir karar verilmesi zor olabilir. Ancak bugün açıklanan veri ile yüreklendiğimizi ve henüz GSYİH beklentimizi yukarı çekmek için erken olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak TCMB'nin faiz oranlarını daha da aşağı çekmesi artık nerdeyse imkânsız hale geldi."

cihan



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs