Açılım PKK'yı korkuttu | " /> Açılım PKK'yı korkuttu | "/>

En Sıcak Konular

The Economist: Açılım PKK'yı korkuttu

18 Aralık 2009 08:04 tsi
The Economist: Açılım PKK'yı korkuttu Dünyanın prestijli dergilerinden The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Türkiye'de gündemi meşgul eden demokratik açılım ve terör olaylarına yer verdi: AK Parti'nin demokratik açılımı, teröristleri korkuttu.

AK Parti'nin demokratik açılımlarını öven dergi, Erdoğan'ın daha cesaretli olması gerektiğine dikkat çekti.

AK Parti hükümetinin demokratik açılımla Kürt kökenli vatandaşlara daha fazla kültürel hak tanıma gayreti içinde olduğunu vurgulayan The Economist dergsi, "Erdoğan'ın Kürt dili üzerindeki yasağı kaldırma ve Kürtçe isimlerin yeniden kullanımı gibi kültürel hakları tanıması, teröristleri ürkütmüş durumda." ifadesini kullandı.

Geçmişte de merhum eski Cumhurbaşkanı Özal'ın bazı PKK'lılara af getirme girişiminden sonra provakasyonların arttığını yazan The Economist, 33 erin öldürülmesinin de bu girişimden sonra meydana geldiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Tokat'ta 7 askerin öldürülmesinin, Turgut Özal dönemindeki provakasyonları hatırlattığını kaydeden dergi, bu saldırının bu sefer AK Parti tarafından Kürtlere bazı kültürel hakların tanınmasına yönelik girişimlerden hemen sonraya denk geldiğini yazdı.

Böyle bir ortamda AK Parti'nin demokratik açılımının 'bir nevi suya düştüğü' tabirini kullanan The Economist, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararından sonra ülke genelinde olayların arttığına dikkat çekti.

The Economist dergisi, Muş'ta yaşanan olayların da Kürt-Türk çatışmasının gitgide yükseldiğine işaret ettiğini ancak bunun da hükümeti zayıflatmaya çalışan Ergenekon'un işi olabileceğine yönelik iddiaların olduğuna işaret etti.

Haberin sonunda, "Başbakan Erdoğan ne yapmalı?" sorusunu soran The Economist, "Demokratik açılımda daha da ileriye gitmek Erdoğan için oy kaybı anlamına gelebilir. Belki Erdoğan bu açılımda daha da cesaretli olabilir. AK Parti bu süreçten dolayı birkaç oy kaybedebilir, ama Türkiye hala barışı kazanabilir."

cihan

 



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs