En Sıcak Konular

Türk ve Tuğluk'a Siirt formülü!

18 Aralık 2009 15:55 tsi
DTP'liler 'Türk ve Tuğluk'u Meclis'te nasıl tutarız' diye düşünürken Erdoğan'ın Siirt formülü akıllara geldi. Bakın nasıl olacak?

Kapatılan DTP'nin milletvekillerinin bugün istifa dilekçelerini vermesi beklenirken, Ankara kulisleri, son dakika sürpriziyle çalkalanıyor.

Bağımsız  İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AK Parti'ye, siyasi yasak getirilen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'u TBMM çatısı altında tutacak formül önerisi götürdü.

TÜRK VE TUĞLUK İÇİN FORMÜL

Uras DTP'li iki milletvekiline getirilen siyaset yasağından sonra DTP'liler için kilit önemde bir isme dönüştü.

Yeni grup kurma veya istifa durumunda ara seçim için gözler Ufuk Uras'a çevrilmişti. Uras ise olası iki gelişmeyle ilgili de çok net açıklama yapmaktan kaçındı. Sadece grup kurulursa hazır olacağını duyurdu. Uras'ın bu süreçte asıl çabası ise Türk ve Tuğluk'u Meclis'e yeniden taşıyacak formül üretmek için AK Partililerle görüşmek oldu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN FORMÜLÜ

Edinilen bilgiye göre Uras, AK Partinin önemli hukukçuları Burhan Kuzu Ahmet İyimaya ile Dengir Mir Mehmet Fırat ve Abdurrahman Kurt'la görüştü.

Türk ve Tuğluk'un hakkında onlarca dava bulunduğunu, Tuğluk'un kesinleşmiş cezası bulunduğunu anlatan Uras siyasi önemi çok yüksek olan bu iki ismin cezaevine girmemesi için çare istedi.

Tuğluk ve Türk'ün cezaevinden kurtulmasının tek yolu ise yeniden milletvekili olmalarının yolunun açılması. Bu konuda formül de Başbakan Erdoğan.

ERDOĞAN ÖRNEK OLABİLİR

Uras ve AK Partili milletvekilleri bu noktada Başbakan Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili seçilme sürecin masaya yatırdı. Çoğunluğu hukukçu olan AK Partili milletvekilleri bir ilde milletvekilliklerinin boşalması durumunda seçim yapılabileceğini belirledi.

MARDİN'DE SEÇİM OLABİLİR

Türk ve Tuğluk'un yeniden seçilmesi için bir ilden milletvekillerinin istifa etmesi gerekiyor. Bu illerden en uygunu Türk'ün seçim bölgesi Mardin. Bu ilde DTP'nin eski eşbaşkanı Emine Ayna ile AK Parti'nin 4 milletvekili bulunuyor. Ayna ile birlikte bu 4 AK Parti'li milletvekili istifa ederse Mardin'de seçimlere gidilebilir.

EMİNE AYNA'NIN KARARI DA ÖNEMLİ

Eğer ortaya konulan formül uygulanabilirse Türk ve Tuğluk Mardin'den bağımsız aday olabilir. Ancak burada DTP'nin eski eşbaşkanı olan, şimdi de BDP'de adı başkanlık için geçen Emine Ayna'nın tavrı da önem taşıyor. DTP'nin şahin kanadından olarak nitelendirilen Ayna'nın da bu süreçte ikna edilmesi gerekiyor.

DTP'nin istifa etmeyeceklerini açıklamalarının ardından bu formül daha çok konuşulacak.

CHP: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

CHP'nin hukukçu milletvekili Mustafa Özyürek söz konusu formülün Anayasa değişikliği olmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için Anayasa Mahkemesi'nin siyaset yasağı getirdiğinin altını çizen Özyürek, "Önce onlarla ilgili yasağı kaldıracak Anayasa değişikliği yapılmalı. Anayas değişikliği içinde 367 oy gerekli. Bu şekilde siyaset yasağı kalktıktan sonra milletvekilli adayı olabilirler. Ancak o zaman nereden nasıl olabileceği tartışılır.




Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,785 µs