En Sıcak Konular

Askeri savcı Şemdinli davasında görevsizlik istedi

18 Aralık 2009 19:56 tsi
Van Askeri Mahkeme'sinde devam eden Şemdinli davasında askeri savcı, askeri alanda yapılan son düzenlemeyi dikkate alarak, görevsizlik kararının verilip, dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Mahkme heyeti, duruşmaya mazereti sebebiyle katılmayan sanık Avukatı Yurdakan Yıldız'ın savunmasının alınması için duruşmayı 22 Ocak 2010'a erteledi.

Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde Şemdinli Davası'nın görülmesine devam edildi. Eski PKK itirafçısı Veysel Ateş, Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in tutuksuz yargılandığı dava duruşması; müdahil Seferi Yılmaz, Müdahil Avukatı Murat Timur ile sanık avukatları Vedat Gülşen ve Mahmut Güler'in katılımıyla başladı.

Askeri Savcı Hakim Yüzbaşı Gürsel Kenar, mahkeme heyetine, davanın usulü hakkında mütalaasını verdi. Askeri Savcı Kenar, soruşturma ve kovuşturma aşamasında sanıklar üzerinde atılı bulunan TCK'nın 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak başlıklı TCK 302. maddesinde belirtilen suçları işlediklerine dair herhangi bir delil bulunmadığını söyledi. Ortada atıf yoluyla işlenen bir askeri suç olmadığını belirten savcı, sanıklara isnat edilen eylemlerin sübut bulması halinde sanık Veysel Ateş'in TCK'nın 'nitelikli kasten adam öldürmek' ve 'nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçlarını, sanık astsubaylar ise eylemlerinin 'nitelikli kasten adam öldürme ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme veya yardım etme' suçlarının oluşabileceğini değerlendirdi.

Askeri yargının alanını belirleyen 5918 sayılı kanuna atıfta bulunan askeri savcı, sanıkların sözü edilen suçlardan yargılama yapma yetkisinin adliye mahkemelerine ait olduğunu kaydetti. Söz konusu suçların askeri suç kapsamına girmediğini anımsatan Askeri Savcı, sanıklara müsnet suçlarda kovuşturma yapma yetki ve görevinin suçun vasfı ve işlendiği yer itibariyle Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne ait olduğu ve dosyaya görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

Müdahil Avukatı Murat Timur, askeri savcının talebine katılmadığını belirterek, iddianame ve görevsizlik kararında belirtilen suç sevk maddelerine göre yargılama yapıldığını belirtti. Sevk maddelerine iddia olunan suçlara ilişkin olarak 5918 sayılı kanun gereğince özel yetkili ağır ceza mahkemesinin bu dosyaya bakmaya yükümlü olduğunu inandıklarını dile getiren Timur, dosyanın CMK'un 250 ve 5918 sayılı kanun uyarınca, özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talebinde bulundu.

Sanık Astsubayların avukatı Vedat Gülşen, sanıklara isnat edilen suçun askeri suç kapsamına girdiğini savunarak, askeri mahkemenin davaya bakmakla yükümlü olduğu ve askeri savcının görevsizlik talebine karşı çıktı.

Öte yandan, duruşmada mahkemenin daha önce görevlendirdiği bilirkişi Jandarma Yarbay Ercan Seyhan, hazırladığı 44 sayfalık raporunu mahkemeye sundu. Bilirkişi Seyhan, el bombalarının özellikleri ve etkilerini ayrıntılı olarak incelediğini belirterek, "Olayda hayatını kaybeden kişinin dışındaki Seferi Yılmaz ile Metin Korkmaz'ın el bombasının etkileri dikkate alındığında olay sırasında kitapevinin içinde bulunmasının güç olduğunu değerlendiriyorum. Eğer kitapevinin içinde ve önündeki koridorda merdiven başında veya bölgede bulunmaları durumunda mutlak surette değişik etkilerde yaralanmaları gerekiyordu." dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın mazereti sebebiyle duruşmaya katılmaması ve sanık avukatının savunma hakkı için duruşma karar 22 Ocak 2010'a ertelendi.
 
cihan



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs