polis zirvesi | " /> polis zirvesi | "/>

En Sıcak Konular

Hapishanede polis zirvesi

19 Aralık 2009 13:15 tsi
Hapishanede polis zirvesi Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı da çete operasyonunda gözaltına alındı. Üç ayda sorgulanan polis şefi sayısı altı oldu

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli iki genel müdür yardımcısının İzmir’de yürütülen dolandırıcılık soruşturması kapsamında, şüpheli sıfatıyla sorgulanmalarının ardından dün de Ankara Emneyet Müdür Yardımcısı Y.Ç. gözaltına alındı. Son dört ayda üst düzey üç polis şefi organize suç örgütleriyle bağlantılı tutuklanırken, dört polis şefi de çete soruşturması kapsamında savcılarca sorgulandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün organize bir suç örgütüne yönelik iki yıldır yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Y. Ç, 20 kişiyle birlikte gözaltına alındı. “İhaleye fesat karıştırmak, iş yeri kurşunlamak, çek ve senet tahsilatı yapmak, kasten adam yaralamak ve kumar oynatmak” suçlamasıyla gözaltına alınanlar arasında, iki polis memuru ile Antalya E Tipi Cezaevi’nde görevli bir ast subay ve bir infaz koruma memuru da bulunuyor. Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Y.Ç’nin suç örgütü lideri ile çıkar ilişkisi kurduğu ve çeteye yardım ettiği iddiasıyla sorgulandığı öğrenildi.

Polis şeflerini ihbar mektubu yaktı
Önceki gün gözaltına alınıp sorgulanan Emniyet Günül Müdürlüğü’nde görevli iki müdür yardımcısını bir ihbar mektubunun yaktığı öğrenildi. Geçen mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve MİT’e gönderilen bir ihbar mektubunda, kendisini MİT ve MOSSAD ajanı olarak tanıtan İrfan Erbarıştıran adlı şahsın, piyasayı dolandırdığı ve bunu yaparken müdür yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’yle ortak hareket ettiği ileri sürüldü. Bu iddiaların araştırılması için görevlendirilen dört İçişleri Bakanlığı Müfettişi, iki genel müdür yardımcısı ile birlikte İrfan Erbarıştıran’ın telefonlarının altı ay süreyle dinlenmesi için mahkemeden karar çıkardı. Yapılan teknik takip sonucunda dolandırıcı Erbarıştıran’ın, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya’nın referansıyla polisevinde kaldığı, Ankara’da ise iki genel müdür yardımcısıyla makamlarında görüştüğü ortaya çıktı. Ankara Sheraton Otel’de Celal Uzunkaya ile İrfan Erbarıştıran’ın baş başa yaptığı görüşme polis kameralarınca da tesbit edildi. Yapılan teknik takip sonrası operasyon için düğmeye basan İzmir polisi, Erbarıştıran ve iki adamnı yakaladı. Yakalanan sanıklar tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Erbarıştıran önceki gün genel müdür yardımcıları ile ilgili olarak ek ifade vermesi için savcılığa getirildi.

İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulanan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya’nın ifadesinde, Erbarıştıran’ı 1983’ten bu yana tanıdığını ve polis muhbiri olarak kullandığını söylediği öğrenildi.

Muhbir olarak kullandık
Mustafa Gülcü ise Erbarıştıran’ı kendisine Celal Uzunkaya’nın tanıştırdığını, polsi muhbiri olarak bildiğini, kendisiyle makamında birkaç kez görüştüğünü söyledi. İrfan Erbarıştıran’a Emniyet’in örtülü ödeneğinden Celal Uzunkaya aracılığı ile 40 bin lira verildiği belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ikinci adamı olan Emin Aslan uyuşturucu baronu Habip Kanat ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle geçen eylül ayında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Aslan sorgusunda Kanat’ı 2001’den beri muhbir olarak kullandığını söylemişti. İstanbul’da yapılan bir fuhuş operasyonunda ise çete liderinden para aldığı suçlamasıyla Zonguldak İl Emniyet Müdürü Ahmet Kaplan’ın da ifadesi alınmıştı.

‘Kol kırılır, yen içinde kalır’ dönemi bitti
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “ikinci adamı” Emin Aslan’ın hapiste olduğu, iki genel müdür yardımcısının da sorgulandığı olayları değerlendiren bir Emniyet yetkilisi, “Kol kırılır, yen içinde kalır” döneminin artık sona erdiğini belirtti. Polis teşkilatında bu tür olayların eskiden de olduğunu belirten aynı yetkili, “Bu tutuklamalar ve gözaltına almalar Türkiye’nin değiştiğini gösteriyor. Savcılar herhangi bir suçla ilgili olarak, rahatça üst düzey bir yetkiliyi çağırıp ifadesini alabiliyor, hatta bu kişiler tutuklanabiliyor. Paşaların tutuklandığı bir ülkede polis şefleri de sorgulanıp tutuklanabilir. Eskiden çetelerle ilişkisi tesbit edilen güvenlik görevlileri, müdür düzeyinde ise emekliye sevk edilir ya da pasif göreve verilirdi. Yani “kol kırılır yen için de kalır”dı. Bu son gelişmeler, Türkiye’nin giderek bir hukuk devleti haline geldiğini gösteriyor” dedi.

Taraf



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs