En Sıcak Konular

Yargının yolsuzluk kararı Pakistan'ı karıştırdı

19 Aralık 2009 20:58 tsi
Pervez Müşerref'in 2008'de iktidardan ayrılmasından sonra siyasî istikrarını bir türlü yakalayamayan Pakistan'da tansiyon yeniden yükseldi.

Yüksek Mahkeme'nin, çarşamba günü üst düzey yetkililerin yolsuzluk davalarından muaf tutulmasını öngören af uygulamasını geçersiz ilan etmesinin ardından, Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve hükümetin meşruiyeti tartışmaya açıldı. Başta ABD'nin desteklediği Zerdari olmak üzere bazı üst düzey yöneticiler geçmişte bu af uygulamasından yararlanmıştı. Kararın ardından haklarında yolsuzluk iddiaları olan aralarında kabine üyeleri, siyasiler, diplomatlar ve emekli generallerin de bulunduğu çok sayıda kişi için yargı yolu açılmış oldu. Zerdari'nin isminin de başta 250 kişilik bu listeye alındığı, ancak devlet başkanlığı dokunulmazlığı nedeniyle sonradan çıkarıldığı belirtiliyor. Zerdari, eşi, eski Başbakan Benazir Butto ile birlikte 2007 sonunda ülkeye dönüşünden önce, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapis yatmış, sürgüne gitmek zorunda kalmıştı.

Dokunulmazlık düzenlemesinin anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmesinde sonra Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Savunma Bakanı Ahmed Muhtar ve yaklaşık 250 üst düzey yöneticiye yurtdışına çıkma yasağı getirdi. Yolsuzlukla suçlanan Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Melik hakkında da tutuklama emri çıkarıldı. Polis, önceki gece Çin'e yapacağı ziyaret amacıyla Benazir Butto Havaalanı'na gelen Pakistan Savunma Bakanı Muhtar'ın uçağa binmesine izin vermedi. Komisyon, bazıları 1990'lı yıllara kadar uzanan 8 bini aşkın yolsuzluk olayıyla ilgili davaların soruşturulmakta olduğunu ve yeniden dava açılacağını duyurdu.

Af uygulamasının iptalinin ardından eski Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan anamuhalefeti Müslüman Birliği, Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'ye istifa çağrısında bulundu. Ancak Zerdari'nin sözcüsü Farhatullah Babar, istifanın söz konusu olmadığını açıkladı. Şerif'in ise ilerleyen günlerde taraftarlarına protesto çağrısı yapabileceği ve Pakistan'ın ülke geneline yayılacak sokak gösterileriyle yeniden siyasî türbülansa girebileceği ifade ediliyor. Bu siyasî kargaşada ordunun darbe yapacağı yönünde spekülasyonlar da yapılıyor. Ancak siyasî gözlemciler, darbe ihtimalini şimdilik uzak görüyor.

AMERİKAN YÖNETİMİ TEDİRGİN

Ülkedeki siyasî gerilim, ABD'nin Pakistan hükümetine Afganistan sınırında Taliban ve El Kaide'ye karşı daha etkin mücadele edilmesi yönündeki baskısını artırdığı bir döneme denk geliyor.

Afganistan'a 30 bin ek asker gönderme kararı alan ABD, Pakistan'daki siyasî kargaşanın Taliban'a karşı yürütülen mücadeleye darbe vurmasından endişe ediyor.

Amerikan yönetimi, Pakistan'da sığınma imkânı bulan El Kaide ve Taliban unsurlarının yok edilmesinin Afganistan'daki savaşın başarılı olması için zorunlu olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda, ülkedeki nükleer silahların teröristlerin eline geçmesinden endişe ediyor.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,700 µs