En Sıcak Konular

Feleketin faturası kabarıyor

5 Mayıs 2010 15:33 tsi
ABD'nin Meksika Körfezi kıyılarındaki petrol sızıntısının maliyetinin milyarlarca doları bulabileceği tahmin ediliyor.

İngiliz petrol şirketi British Petroleum'un (BP) Londra'daki hisseleri petrol platformunda patlamanın meydana geldiği 20 Nisan'dan bu yana yüzde 20 değer kaybederek, 30 milyar dolar eridi.

BP'nin petrol arama lisansına sahip olduğu sahadaki ''Deepwater Horizon'' adlı platformda 20 Nisan'da 11 kişinin ölümüne yol açan patlamadan sonra başlayan petrol sızıntısının maliyetini kesin olarak ölçmenin zor olduğu, ancak zararın büyümeyi sürdüreceği öngörülüyor.

Para yönetimi şirketi Cumberland Advisors'ın Başkanı David Kotok, ''Bu uzun ürecek ve yıllar alacak bir durum ve maliyeti milyarlarca dolarla ölçülmeli. Tek sorun on milyarlarca ya da yüz milyarlarca dolar mı olacağı'' dedi.

Riskli durumla karşı karşıya olan ilk şirketlerin patlamanın olduğu petrol platformunun sahibi Transocean şirketi ve petrol kuyusu ağzı teçhizatı satan Cameron International şirketi olduğu belirtiliyor.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan BP'nin ise büyüklüğü nedeniyle maliyeti hissetmesinin mümkün olmadığı, ancak sızıntının yarattığı zararı giderme sözü vermesinin şirketin nakit rezervlerini ve stok fiyatını sıkıştırdığı kaydedildi.

Değişen rüzgarların şimdiye kadar petrol sızıntısını kıyıya vurmasını önlediğini, ancak birkaç gün içerisinde batıdan gelecek rüzgarların petrol sızıntısını Florida kıyılarına sürükleyebileceğini, bunun da turizm sektörünü olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Petrol sızıntısının batıya dönmesi halinde, büyük petrol tankerlerinin rafinerilere yüklerini boşalttığı Louisiana petrol limanındaki faaliyetleri ve açıkta bulunan çok sayıda petrol kuyusundaki üretimi engelleyebileceğine dikkat çekildi.

Araştırma şirketleri uzmanları, petrol sızıntısı yüzünden ekosistemler, balıkçılık ve turizm sektörünün karşılaşacağı zararlardan kaynaklı olarak yılda 1,6 milyar dolar tutarında ekonomideki faaliyet ve hizmetlerin riskte olduğunu tahmin ediyorlar.

-ENERJİ ŞİRKETLERİ RİSKTE-

Bölgede petrol arama ruhsatına sahip BP'nin Londra'daki hisseleri petrol platformunda patlamanın meydana geldiği 20 Nisan'dan bu yana yüzde 20 değer kaybetti.

Böylece BP'nin Londra'daki hisselerinin değeri yaklaşık 30 milyar dolar, yani patlamaları önlemeye yarayan petrol kuyusu ağzı teçhizatı tedarikçisi Cameron International şirketinin piyasa değerinin üç katı kadar değer kaybetti.

Cumberland Advisors'un Başkanı Kotok, maliyetin ne olacağı konusundaki belirsizliğin enerji şirketlerine oynamayı riskli hale getirdiğine işaret ederek, ''Burada iyimser değilim. Sektördeki hisseleri satın almayacağım'' dedi.

Petrol sızıntısının tehdit ettiği Louisiana eyaletinin Venice bölgesinde balıkçılıkla uğraşan kaptan Dan Dix, balıkçılık sektörünün tamamıyla risk altında olmasından korktuğunu söyledi.

En büyük kaygılarının petrol sızıntısının kıyıya varması ve karideslerin yaşam alanlarını yok etmesi olduğunu belirten Dix, ''Karidesi öldürürseniz, karidesle beslenen balığı öldürürsünüz ve balığı öldürürseniz Meksika Körfezi'nde hiçbir şey kalmaz. Bu kesinlikle yıllarca sürecek bir felaket olur'' dedi.



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,452 µs