En Sıcak Konular

Dereler tersine akacak!

11 Mayıs 2010 15:29 tsi
Dereler tersine akacak! Mahir Kaynak, Deniz Baykal'ın istifası ile ilgili dün iyibilgi'ye yaptığı açıklamada "Türkiye çapında operasyon" demişti. Kaynak, bugünkü köşe yazısında CHP'nin geçireceği değişime bakmış: "Kürtleri de içine alacak yeni bir sol hareket başlayabilir

...

CHP’deki muhtemel değişimleri tahmine çalışacağım. Bunlar benim temennilerim değil, doğru ya da yanlış, öngörülerimdir.

CHP sol bir parti değildir. Solun temel özelliği ekonominin belirleyici olması, çalışan ya da yetersiz geliri olanları temsil etmesidir. Sol dini kullanmaz ve kullanılmasına karşıdır ama inançlara karşı kayıtsızdır. Etnik köken gibi doğuştan sahip olunan özelliklerle ilgilenmez ve onları veri kabul eder. Doğuştan öncesi ve ölümden sonrası ile değil yaşam sürecinde karşılaşılan sorunlarla ve onların çözümüyle ilgilenir.

Sol görüş üretimi toplumsal bir ürün sayar. Bireylerin ekonomik etkinliği içinde yaşadıkları ortamın bir ürünüdür ve bu ortam toplumun tümü tarafından oluşturulur. Bir girişimcinin kazancı içinde yaşadığı toplumun güvenlik, genel ekonomik ortam, uluslararası konum gibi kendini aşan şartların olumlu olmasıyla orantılıdır ve bu şartları kendisi değil toplum sağlar. Bunların karşılığında vergi verdiğini söylemekle yetinilemez. Bu üretimin yüzde kaçının kendi eseri yüzde kaçının toplumsal şartların ürünü olduğunu bilmemizi gerektirir. Bu ölçülemez ve verginin sınırı müteşebbisin ortalama hayat düzeyinde yaşamasına yetecek kadar gelire sahip olmasına kadar indirgenebilir.

CHP sol bir parti olsaydı Kürt sorunun dışında kalamazdı. Bu insanların yaşadıkları ekonomik, sosyal hayat şartlarını değiştirmeyi görev sayar ve kökenlerinin ne olduğuyla ilgilenmezdi. Bugün AK Parti’nin yaptığı açılımlar onun zaten tartışmasız kabul ettiği ilkeler olurdu. Oyunu artırmak için dindar kesime hoş gelecek davranışlar sergilemeyi gereksiz sayardı. Çünkü herkes bilirdi ki o kişilerin inançlarına karşı değildir.

Önümüzdeki dönemde dereler tersine akacak ya da bugün tersine akanlar düzelecek. Sol düşünce ile etnik siyaseti anlamsız kılmak mümkündü, bu gerçekleşmedi. Kürt hareketi sol ideolojiyi benimseyerek ülkede sol bir siyasi akıma öncülük edebilir ve böylece hem kendisi etnik siyasetten uzaklaşır hem de bir sol parti oluşur.

Ilımlı kabul edilen Ahmet Türk’e siyasi yasak gelmesini yadırgayanlar, onun feodal yapının temsilcisi olduğunu, sol bir harekete liderlik yapamayacağı için tasfiye edildiğini düşünmelidir. Kişisel olarak üstün vasıflı olması bu engeli aşmasına yetmiyordu.

Resmi ideolojimiz yanlış değildi ama yeni dünya şartlarına uymuyordu. Onun yerine sol bir ideolojiyi ön plana çıkarsaydı CHP’nin rolü devam ederdi ve bu sol ideoloji ülkemizin bölgesel bir güç olmasında gerekli alt yapıyı da sağlardı. Fakir Kürtleri de içine alan yeni bir sol hareket başlayabilir ve bu bölgedeki tüm feodal yapı ve onun töreleriyle mücadele eder.

Mahir Kaynak / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs