En Sıcak Konular

Medvedev: Hedef bağımsız Filistin

11 Mayıs 2010 17:03 tsi
Medvedev: Hedef bağımsız Filistin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ortadoğu'da durumun çok kötü olduğunu ve tansiyonun daha da yükselme riski olduğuna işaret ederek herkesi bölgede barışın sağlanması için katkıda bulunmaya çağırdı.

 İlk kez resmi olarak Şam'ı ziyaret eden Rusya lideri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Bölgede durum giderek komplike hale geliyor... Rusya barış sürecine katkıda bulunmak için elinden geleni yapmaya hazır." dedi.

"Şimdi bir şeyler yapma zamanı... Bölgede durum çok çok kötü. " uyarısında bulunan Rusya lideri, Amerika'nın barış sürecine daha fazla aktif olarak katılması gerektiğini belirtti. Rus haber ajanslarında yer alan bilgilere göre, Medvedev barış sürecinin sonunda 1967 yılından bu yana işgal altında tutulan Arap topraklarının boşaltılması ve İsrail'le birlikte yaşayacak bağımsız Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu söyledi.

Esed de yaptığı değerlendirmede Ortadoğu'da barış sürecinde yer almaya hazır olduklarını, ancak herhangi bir tarafa zarar verecek bir anlaşmaya karşı olduklarını kaydetti. Suriye, İsrail'in 1967 yılında gerçekleşen savaşın ardından işgal altında tutulan Golan Tepeleri'nin iadesini istiyor. İşgal altında tutulan Suriye topraklarının iadesinin anlaşma için şart olduğunu da ifade eden Esed, "Biz Rusya'nın ABD yönetimini bölgede sorumlu ve ciddi bir çözüme katkı sağlaması konusunda ikna edeceğinden ümitliyiz." şeklinde konuştu.

Nükleer enerji, doğalgaz, ulaşım, turizm, bilim, yüksek teknoloji, ikili ticaret ve diğer alanlarda bir dizi anlaşma imzalayan Rusya ve Suriye arasında doğrudan feribot seferleri de başlıyor. Medvedev'in Suriye gezisine Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov da katıldı.

Moskova'da gerçekleşen 9 Mayıs Zafer Bayramı törenlerine katılan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Medvedev'le görüşmesinde Rusya'dan Suriye ile ilişkilerde arabuluculuk istediği, Hizbullah'a uzun menzilli füze sevkıyatını durdurmaları karşılığında barışa hazır olduklarını söylediği ifade edilmişti. Medvedev ve Esed'in ortak basın toplantısında bu konuda bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

(CİHAN)



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs