En Sıcak Konular

CHP'de ilk viraj hendek maddesi

19 Mayıs 2010 19:26 tsi
CHP'de ilk viraj hendek maddesi
Kılıçdaroğlu’nun önündeki ilk viraj, kurultayda Divan Başkanlığı'nın önünde delegelerin atacağı imzalar olacak.

CHP’de Genel Başkan adaylığını ilan eden Kemal Kılıçdaroğlu’nun önündeki ilk viraj kurultayda Divan Başkanlığının önünde delegelerin atacağı imzalar olacak.

CHP’de Genel Başkanlık adaylığı için, hiçbir partide bulunmayan ilginç bir tüzük maddesi yer alıyor. Buna göre bir adayın seçime girebilmesi için delegelerin yüzde 20’si oranında, yani 250 imza ile desteklenmesi gerekiyor. Ancak bu 250 imza kurultayda Divan Başkanlığının önünde bizzat atılıyor.

Sıraya giren delegeler destekledikleri aday için açık biçimde imza veriyor ve en az 250 imza bulunursa, Genel Başkan adayının durumu tescillenmiş oluyor. Aksi taktirde sadece aday adayı olarak kalıyor. Partide ‘’Hendek maddesi’’ olarak adlandırılan bu hüküm, şimdiye kadar Genel Başkan adaylığını düşünen isimlerin de geri adım atmasına neden oldu.

DELEGE DEŞİFRE OLUYOR

Uygulama, kurultay salonunda delegelerin eğilimlerini deşifre ettiği için sakınca yaratıyor. İmza verecek delege üzerinde baskı oluşuyor. Delege karşı grubun laf atmaları ve imzadan vazgeçmesi için ikna çabaları oluşuyor. Desteklediği adayın seçimi kaybetmesi durumunda ise o delegenin partideki konumu sıkıntıya giriyor.

CHP’de yedi yıl öncesine kadar bu madde yüzde 5 oranında, yani 63 imza ile uygulanıyordu. Divanın önünde bizzat imza verme şartı da yoktu. 63 imzalı dilekçe yeterliydi. Bir delege birden fazla aday için de imza verebiliyordu. Sonra yüzde 20 ve her delegenin sadece bir adaya imza verebilmesi şartı getirildi.

CHP’nin son olağan kurultayında Samsun milletvekili Halûk Koç bu nedenle sadece aday adayı olabildi. Divanın önünde imza atıp kendisini destekleyecek 250 delege bulamadı. Kılıçdaroğlu’nun arkasındaki milletvekili ve il başkanları desteği ise 250 imzayı aşıyor.

gazeteport



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs