En Sıcak Konular

Sabotaj öncesi MİT yine uyardı ama...

23 Temmuz 2010 10:21 tsi
Sabotaj öncesi MİT yine uyardı ama...

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'na yönelik sabotaj olaylarının artacağı uyarısını iki yıl önce yaptığı ortaya çıktı.

MİT'in uyarısına rağmen aynı noktaya ikinci sabotaj  
 
İran-Türkiye doğalgaz boru hattının Türkiye'deki kısmında önceki gün (21 Temmuz 2010) sabaha karşı 00.15 sularında meydana gelen patlama 'terörist saldırı' olarak kayda geçti. 

Boru hattında meydana gelen patlama hattın güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'na yönelik sabotaj olaylarının artacağı uyarısını iki yıl önce yaptığı ortaya çıktı. Zaman'ın Enerji Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre MİT İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'na yönelik terörist saldırıların yapılacağı konusunda Ağrı Valiliği'ni bilgilendirdi. Bunun üzerine valilik de BOTAŞ'ı uyararak Doğubayazıt istasyonundaki kadronun ve güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi. MİT'in uyarısına rağmen boru hattına yönelik sabotaj eylemleri devam ediyor.

İran-Türkiye doğalgaz boru hattının geçtiği Doğubayazıt mevkiinde yaşanan patlamanın da ayrıntıları netleşiyor. Terörist saldırı olarak açıklanan patlama hattın 63'üncü kilometresinde yaşandı. Aynı hatta bugüne kadar 7 sabotaj eylemi gerçekleşirken önceki günkü patlama aynı noktadaki 2'nci sabotaj oldu. Patlamanın yaşandığı yer 'kör nokta' tabir ediliyor ve bu noktada güvenlik önlemi almak daha zor.

Boru hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında 2006 yılı Eylül ayında imzalanan protokol uyarınca hattın güvenliğini jandarma sağlıyor. BOTAŞ bunun için jandarmanın karakol yapımından zırhlı araçlara kadar bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. BOTAŞ bugüne kadar jandarmaya 54 zırhlı araç (DMA ve ZPT) aldı. Ayrıca telsiz, gece görüş dürbünü, karakol yapımı gibi diğer ihtiyaçlarını da karşıladı. Halen Jandarma, karakol ve TİM yapılanması şeklinde hattın güvenliğini sağlıyor. Ancak uzmanlara göre Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas süreç dikkate alındığında jandarmanın güvenlik önlemlerini daha da artırması, bölge halkı ile çok iyi irtibat kurulması gerekiyor. İnsansız hava araçları, Heronlar da boru hattını gözetlemeli.

Jandarma birlikleri boru hatlarının genel korumasını yaparken BOTAŞ'ın güvenlik birimi de kompresör ve ölçüm istasyonu, pompa, basınç düşürme istasyonları gibi boru hattı üzerindeki sabit tesislerin çitle çevrilen alanlarının iç korumasını yapıyor. BOTAŞ'ın teknik ekipleri de yılda iki kere hatta kaçak testi yapıyor. Çelik borudan yapılan hatlar yer altında ve basit yöntemlerle borulara zarar vermek imkânsız.

zaman

 

 

 

 

 



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs