En Sıcak Konular

Önce yaptırım şimdi tatbikat: ABD Kore'yi gerdi

23 Temmuz 2010 12:35 tsi
ABD'nin Kuzey'e yeni yaptırım kararı ve Güney Kore ile tatbikat hazırlığı Güney Asya'da tansiyonu yükseltti

Amerika Birleşik Devletleri'nin önce Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar uygulayacağını, ardından da Güney Kore ile hafta sonunda ortak askeri tatbikat düzenleyeceğini açıklaması taraflar arasındaki gerginliği yeniden yükseltti.

Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore'nin planladığı ortak tatbikata ''fiziki karşılık'' verme tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore sözcüsü Ri Tong İl, Asya Ülkeleri Örgütü'nün, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlediği toplantısı sırasında basına yaptığı açıklamada, ABD ve Güney Kore'nin askeri tatbikatını ''Kuzey Kore'ye yönelik saldırgan politikanın yeni bir ifadesi'' olarak niteledi.

Egemenlik haklarının ihlal edildiğini savunan Ri, ''ABD'nin dayattığı askeri tehdidin fiziki karşılığı olacaktır'' diye konuştu.

ABD NÜKLEER İSTEMİYORSA ÖRNEK OLSUN

Öte yandan, tatbikatın hem bölge hem de dünya barışı için bir tehlike olduğunu kaydeden Kuzey Koreli yetkililer, bunun yerine ABD'nin diyalog için gerekli koşulları yerine getirmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlenen Güney Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısında Kuzey Kore'yi temsil eden yetkili Tong Il, Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin tıkanan altılı görüşmelerin yeniden başlamasının ABD'nin koşulları yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

“ABD gerçekten Kore Yarımadası'nı nükleersizleştirmek istiyorsa, iyi bir örnek olması ve müzakereler için ölçülü bir ortam yaratması gerektiğini” kaydeden Kuzey Koreli yetkili, ABD'nin bahsettiği yeni yaptırımların da Kuzey Kore'ye karşı düşmanca politikanın devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

ÇİN DE RAHATSIZ

Öte yandan, son gerginlikte taraf olanlar arasında Çin de var. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, yaptığı açıklamada, "Biz ilgili tarafların sakin olmalarını ve tatbikat sırasında bölgesel gerginliği artıracak davranışlarda bulunmamalarını istiyoruz" dedi. Sözcü, söz konusu ortak tatbikat konusunda "derin kaygı" duyduklarını sözlerine ekledi.

ABD ise, 25 Temmuzda başlayacak olan tatbikatın "savunma amaçlı" olduğunu savunuyor. Tatbikat kararı, mart ayında Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin batırılmasının ardından alınmıştı. ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi “Cheonan” adlı geminin batırılmasından sorumlu tutuyor.

Kuzey Kore'nin tepkisine neden olan ortak tatbikata aralarında 97 bin ton ağırlığındaki “USS George Washington” adlı uçak gemisinin de bulunduğu 20 savaş gemisi katılıyor. Her iki ülkeden 8 bin askerin yer alacağı tatbikata 200 savaş uçağı da katılacak.

dunyabulteni



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs