En Sıcak Konular

'Sağlık ocaklarında Kürtçe bilen doktorlar görevlendirilmeli'

23 Temmuz 2010 13:00 tsi
Van İl İnsan Hakları Kurulu, sağlık ocaklarında yaptığı incelemenin ardından bir rapor hazırladı.

Sağlık personelinin çalışmalarından genel olarak halkın memnun kaldığını belirtilen raporda, Türkçe bilmeyen vatandaşlar için Kürtçe bilen personel çalıştırılmasının faydalı olacağı kaydedildi.

Süphan Mahallesi'nde bulunan 13 Nolu Sağlık Ocağı ile Selimbey Mahallesi'nde bulunan 11 Nolu Sağlık Ocağı'nda incelemelerde bulunan İnsan Hakları Kurulu, eksikleri tespit ederken, bunların giderilmesi için çeşitli önerilerde bulundu. Kurul adına sağlık ocaklarında inceleme yapan avukat Mehmet Reşat Bozkurt ile Aslan Kaptaner, hazırladıkları raporu basın mensupları ile paylaştı. Bozkurt, sağlık ocağında görev yapan ebelerin aynı zamanda hemşirelik yaptığını belirtti. Bir sağlık ocağında günlük ortalama 100–150 hastanın muayene edildiğini söyleyen Bozkurt, muayene sırasında bölgede yaşayan yaşlı insanların Türkçe bilmemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bu sıkıntıların refakatçiler ve sağlık ocağında görev yapan memurlar sayesinde aşılmaya çalışıldığını söyleyen Bozkurt, şu önerilerde bulundu:

"Bir hastanın derdini en iyi anadilinde anlatacağı göz önüne alındığında buraya Kürtçe bilen doktor, hemşire ve ebelerin görevlendirilmesi faydalı olacaktır.


SAĞLIK PERSONELİ, ÇOCUKLAR TARAFINDAN TAŞLANIYOR

Sağlık ocağında görev yapan ebelerin sağlık hizmeti vermek için mahallede bulunan evleri gezdiği fakat bu çalışma sırasında çocuklar tarafından sürekli taşlandıklarına dikkat çeken Bozkurt, "Ayrıca sağlık ocağında güvenlik görevlisi bulunmadığından lojmanlarının bazen taşlandığını ifade etmişlerdir. Sağlık ocağında muayene olmak için gelen hastalar ve hasta yakınları ile yapılan görüşmelerde burada görev yapan doktor, hemşire ve sağlık memurlarından memnun olduklarını, mesai saatlerinde sürekli hazır doktor bulabildiklerini, kendilerine sıcak davranıldığını ifade etmişlerdir." diye konuştu.

Van İl İnsan Hakları Kurulu, Selimbey Mahallesi'nde bulunan 11 Nolu Sağlık Ocağı'nda ise kadrolu 7 doktor bulunmasına rağmen, sadece 1 doktorun burada görev yaptığını tespit etti.
 
cihan



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs