En Sıcak Konular

Davutoğlu, Vietnam'da ASEAN'la Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzaladı

23 Temmuz 2010 13:22 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Vietnam’da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"nı imzalayarak, Güneydoğu Asya’nın bu en önemli örgütüyle kurumsal işbirliğinin ilk ve en önemli adımını atmış oldu.

ASEAN’ın dönem başkanlığını yürüten Vietnam’ın başkenti Hanoi’de iki gündür temaslarda bulunan Davutoğlu, bugün anlaşmayı imzalayarak, 1990’lı yıllarda başlatılan Türkiye’nin Güneydoğu Asya’ya açılımında önemli bir adım attı.

Açılım süreci çerçevesinde, eski Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından 2008’de gönderilen mektupla ASEAN ile kurumsal işbirliği kurmayı resmen talep etti. Türkiye’nin talebi karşısında bütün ASEAN ülkeleri, yazılı onay vererek, Türkiye ile "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" imzalamayı kabul etmiş oldu.

Türkiye gibi ASEAN ile bu anlaşmayı imzalamış olan 17 ülke ve uluslararası örgüt bulunuyor.

ASEAN ile kurumsal işbirliği kurmanın bu ilk adımının ardından, akredite büyükelçi atamak gibi aşamalara geçilecek. ASEAN Genel Sekreterliğinin Endonezya’da olması sebebiyle, Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Aydın Evirgen bu örgüte akredite büyükelçi olacak. Davutoğlu’nun imzaladığı anlaşma çerçevesinde Büyükelçi Evirgen de ASEAN Genel Sekreteri Surin Pitsuwan’a güven mektubunu bugün sundu. Güven mektubunun sunulması öncesinde Davutoğlu ile Pitsuwan kısa bir görüşme yaparak, Türkiye ile ASEAN arasında işbirliği yollarını ele aldı.

GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ BİRLİĞİ

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), 8 Ağustos 1967’de Bangkok’ta Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur tarafından kuruldu.

Örgüte 8 Ocak 1984’te Brunei, 28 Temmuz 1995’te Vietnam, 23 Temmuz 1997’de Lao PDR ve Birmanya (Myanmar), 30 Nisan 1999’da da Kamboçya dahil oldu.

4,5 milyon kilometrekareye yayılan ASEAN bölgesinin toplam nüfusu 500 milyon civarında. ASEAN’ın öncelikli hedefleri arasında, bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

ASEAN’ın en üst karar verme organı her yıl yapılan ASEAN devlet başkanları zirvesi. ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanları da her yıl bir kez bir araya geliyor. Ayrıca tarım ve ormancılık, ticaret, enerji, çevre, finans, sağlık, yatırım, işgücü, hukuk, kırsal gelişim, yoksullukla mücadele, telekomünikasyon, uluslararası suç, ulaştırma, turizm gibi konularda ASEAN ülkelerinin bakanlarının bir araya geldiği toplantılar düzenleniyor.

Koordinasyonun sağlanması ve diplomatik ilişkilerde bulunulması amacıyla ASEAN örgütünün Pekin, Berlin, Brüksel, Canberra, Cenova, İslamabad, Londra, Moskova, Yeni Delhi, New York, Ottowa, Paris, Riyad, Seul, Tokyo, Washington ve Wellington’da temsilcilikleri bulunuyor.

Türkiye ile ASEAN ile imzalanan "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"nın ardından, iki taraf öncelikle işbirliği yapabilecekleri sektörleri belirleyecek.

Bu alanlarda sektörel işbirliğinin gelişmesinin ardından da Türkiye, 3-4 yıl içinde bir sonraki aşama olan diyolag ortaklığına geçecek



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs