En Sıcak Konular

Çocukların odaklanması için beyaz gürültü

24 Aralık 2010 14:18 tsi
Bilim adamları, dikkat bozukluğu olan çocukların beyaz gürültünün olduğu sınıfta derse daha iyi odaklandığını belirlediler.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, testlerde bu anlamsız, rastgele olan uğultulu seslerin çocukların hafızasında geliştirildiğini söyleyen Stockholm Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, dikkat sorunu olan çocuklarda bunun olumlu yönde işe yaradığını açıkladılar.

Norveç'te ortaokulda yapılan çalışmada, beyaz gürültü ile birlikte ya da sessiz bir ortamda 51 öğrenciden oluşan grupta okudukları bir listeden hatırlayabildikleri kadar nesneyi söylemeleri istendi.

Beyaz gürültü kullanmak non-invaziv ve ilaçsız bir tedavi şeklidir. Bunun arkasında yatan mekanizmayı halen bulmaya çalıştıklarını söyleyen bilim adamları, beyaz gürültüyü doğrudan dikkat bozukluğu tedavisiyle karşılaştırdıklarını belirttiler. İlk bulgulara göre, işitsel uyarının dikkat bozukluğu tedavisi kadar etkili olduğu belirlendi.

Bu geniş çaplı araştırmanın halen daha Southampton ve Soderland'daki çeşitli okullarda devam ettiğini açıklayan araştırmacılar, bu çalışmanın sonuçlarını önümüzdeki yıl Nisan ayında yayınlamayı umuyorlar.

Beyaz gürültü: Tabiatta mevcut bulunan bütün renklerin karışımı nasıl beyaz ışığı meydana getirirse, bütün frekans aralıklarına sahip sürekli spektrumlu sesler de beyaz gürültüyü oluşturuyor. En iyi örnek elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi gibi makine sesleridir.



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,240 µs