En Sıcak Konular

Danıştay'ın tartışılan 'valiye özel' kararı

3 Şubat 2011 15:14 tsi
Danıştay, 2008'de Bakanlar Kurulu Kararıyla Merkez Valiliğine atanan ve yasalara göre valilik yapması mümkün olmayan Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın görevde kalması için jet kararlara imza attı. Erbay dün yeniden koltuğuna oturdu.

Danıştay'ın 2008'de Bakanlar Kurulu Kararıyla Merkez Valiliğine atanan Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın iptal başvuruları üzerine verdiği jet karar tartışmalara yol açtı.

Danıştay, yasalara göre valilik yapması mümkün olmayan Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın görevde kalması için yeni bir karar verdi ve Erbay dün görevine geri döndü.

ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA

5 yılı aşkın bir süre Yalova Valiliği görevini yürüten Yusuf Erbay, 2008 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Merkez Valiliğine atandı. Bunun üzerine hemen Danıştay’a başvuran Vali Erbay, yürütmeyi durdurma kararı alınca İçişleri Bakanlığı, mahkeme kararını uygulayarak Erbay’ı valilik görevine iade etti.

MÜFETTİŞ RAPORLARINI GİREN ‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA’ SUÇLAMASI

Danıştay kararıyla görevini sürdüren Vali Erbay’ın, daha sonra Mülkiye müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucu ‘görevi kötüye kullandığı’ tespit edildi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından Erbay’a, Yalova Valiliği’nda bulunduğu sırada İl Özel İdaresi’nin iş ve işlemleriyle ilgili Özel İdare Mevzuatı ve 5018 Sayılı Kanun Hükümlerine aykırı olarak “Görevinin yerine getirilmesinde kişilerin yarar ve zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak” fiili nedeniyle “aylıktan kesme cezası” uygulandı. Bu cezaya çarptırılanlar valilik yapamayacakları için Erbay, Bakanlar Kurulu tarafından yeniden görevden alınarak Merkez Valiliği’ne atandı.

DANIŞTAY YİNE VALİNİN İMDADINA YETİŞİYOR

Bu karar üzerine yeniden Danıştay’a başvuran Erbay, bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı almayı başardı. İçişleri Bakanlığı da hemen itiraz etti. Bakanlık, karara itiraz ederken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 132’nci maddesinde yer alan “Kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezası verilenler, valilik, büyükelçilik, müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı görevine atanamazlar” hükmünü hatırlattı. Ancak yasanın bu açık hükmüne rağmen, Danıştay İdari Davalar Dairesi Kurulu, İçişlier Bakanlığı'nın itirazını oy çokluğuyla reddetti.

VALİNİN DANIŞTAY’DA AKRABALARI MI VAR?

Yargıtay ile birlikte yığılan dosyalar ve kararlardaki gecikmeler nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Danıştay’da Yalova Valisi ile ilgili kararların hızlı bir şekilde çıkması dikkat çekiyor. Bununla ilgili ortaya atılan iddia ise tartışmaları daha da alevlendirecek türden. İddiaya göre Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın İdare Mahkemeleri ve Danıştay’da yakınları var ve üstelik bu ‘yakın akrabalar’, davacı lehine konuyu bizzat takip ediyorlar. Örneğin, davacının Bakanlıkça verilen Aylıktan Kesme cezası aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne açıtığı yürütmeyi durdurma kararının 3 gün içinde bakanlığın savunması alınmaksızın verilmesi dikkat çekici bulunuyor.

BAKANLIK ALIYOR, DANIŞTAY GERİ VERİYOR

Yalova Valiliği görevinden iki kez alınan ve Merkez Valiliği’ne atanan Doç.Dr.Yusuf Erbay, son olarak Danıştay kararıyla göreve başlamasının ardından, geçen Ağustos ayında Bakanlar Kurulu’nun tek kişilik özel kararnamesiyle görevinden alınmış, Erbay ise yargı kararının uygulanması amacıyla yeniden Danıştay’a başvurmuştu.

Haber 7

 



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs