En Sıcak Konular

Mısır ordusundan müdahale sinyali

3 Şubat 2011 15:39 tsi
Mısır ordusundan müdahale sinyali Mısır'daki çatışmalarda şu ana kadar açıklama yapmanın dışında fazla bir adım atmayan ordu müdahale sinyali verdi.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek destekçileri ile muhalifler arasındaki gerilim devam ederken, şu ana kadar yaşanan olaylarda en az 6 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Tahrir Meydanı'nda iki grup arasında tampon bölge oluşturmaya çalışan ordu da çatışmaların önüne geçmeyi başaramadı. Olaylar sırasında aralarında 4 Türk gazetecinin de bulunduğu çok sayıda basın mensubu darp edildi.

Askerlerin, bölgedeki gazetecileri toplamaya başladığı belirtilirken, alandaki basın mensuplarının meydandan uzaklaştırılması, ordunun göstericilere müdahale edebileceğinin sinyali olarak yorumlandı.

Kahire'de süren çatışmalar sırasında taraflar arasında tampon bölge oluşturan Mısır ordusunun, bu hamlesi de bölgede kontrolü sağlamaya yetmemişti.

Kurulan barikatları aşan Mübarek yandaşlarıyla muhalifler çatışmaya devam ederken, tarafların ara sokaklarda da birbirlerine taş atmayı sürdürdüğü bildirildi.

Tahrir Meydanı yakınında çatışmalar olduğu sırada silah seslerinin yükseldiği belirtilirken, hükümet karşıtlarının, üzerinden polis ve hükümet çalışanı kimliği çıkan 120 kişiyi yakalayıp gözaltına aldığı bildirildi.

Gösterilerdeki şiddet olaylarıyla ilgili soruşturma başlatılacağını açıklayan Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Mübarek yanlılarının protestoculara saldırmasından dolayı da özür diledi.

EN AZ 6 ÖLÜ

Mısır Sağlık Bakanı Ahmet Ferit, Mübarek taraftarlarıyla muhalifler arasında dünden beri devam eden çatışmalarda şu ana dek 6 kişinin öldüğünü, 836 kişinin de yaralandığını söyledi. El Cezire'ye konuşan hastane kaynakları ise ölü sayısını 7 olarak verdi.

Ferit, yaralanmaların büyük çoğunluğunun atılan taşlar ve metal çubuklarla yapılan saldırı sonucunda olduğunu ifade etti. Ancak yabancı haber ajansları, Mübarek yanlılarının sabaha karşı protestocular üzerine ateş açtığını duyurdu. Hayatını kaybedenlerin kaçının bu ateş neticesinde öldüğü henüz netlik kazanmadı.

SİYASİ DÜĞÜM ÇÖZÜLEMİYOR

Bir yandan çatışmalar sürerken, diğer yandan da siyasi krizin çözülmesi için çabalar devam ediyor. Mübarek tarafından atanan Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman muhaliflerle görüşmelerin protestoların sona ermesine bağlı olduğunu ifade ederken, Başbakan Şefik de muhalefet gruplarını görüşmeye çağırdı.

Ancak, Mısır hükümetinin çağrıları muhalefet tarafından olumsuz yanıtlandı. İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler ve muhaliflerin lideri olarak kabul edilen Muhammed El Baradey, Mübarek ayrılana kadar masaya oturmayacaklarını söyledi.

Mısır’daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, bugün bir açıklama yaparak, mevcut rejimin çöktüğünü ve birlik hükümeti kurulması gerektiğini ifade etti.

"Kifaye" (Yeter) adlı muhalif grubun sözcüsü El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Dün yaşananlardan ve şu an hala Tahrir Meydanı'nda yaşanmakta olanlardan sonra Mübarek rejiminin hiçbir üyesiyle masaya oturulmayacak" dedi.

Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman'ın, bugün ayrıca siyasi partiler ve ulusal güçlerle diyaloğa başladığı belirtilmiş ancak ayrıntı verilmemişti.

Hürriyet



Bu haber 1,313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs