En Sıcak Konular

'Darbe üzerinden siyaset yapılmasın'

13 Şubat 2011 13:36 tsi
Has Parti Genel Başkanı Kurtulmuş: Darbe korkusu, darbe severlik üzerinden siyaset yapılmasın.

Halkın Sesi Partisi (Has Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de artık darbelerle korkutma veya darbe severlik üzerinden siyaset yapılmamasını istedi.

Balyoz ve Ergenekon davalarında sadece önde görülen birkaç kişiye suçun yıkılmaması, arka planda kim varsa ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini belirten Kurtulmuş, 'aklının ucundan dahi ihtilal yapmayı geçirilmeyecek' bir hukuksal altyapının kurulması gerektiğini söyledi.

Ankara Afitab Kültür Merkezi'nde düzenlenen, partisinin genişletilmiş il ve ilçe başkanları toplantısına katılan Kurtulmuş, partilerinin eskimiş, köhnemiş siyasete inat, yeni Türkiye'nin yeni siyaset kurumu olduğunu ifade etti. Birçok dedikodu ile partilerinin önünün kesilmeye çalışıldığını savunan Kurtulmuş, bunda başarılı olunamadığını belirterek, hükümetin tek ve yegane alternatifinin Halkın Sesi Partisi olduğunu savundu. Genel seçimlerin en iddialı partisi olarak seçime gireceklerinin altını çizen Kurtulmuş, dünya ve Türkiye gündemini ilgilendiren Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi. Dünyanın 60 yıldır Mısır'daki diktatör yönetim şekline sesini çıkarmadığını dile getiren Kurtulmuş, halkın tepkisiyle dünyanın Mısır ile ilgilenmek zorunda kendini hissettiğini söyledi. Mısır'da kurulacak yönetim konusunda 'Batı ile ilişkilerini kesmemesi; İsrail barış görüşmelerinden kalkmaması, bölge istikrarını bozucu adımlar atmaması, İsrail yanlısı bir yönetim olmasının' istendiğine dikkat çeken Kurtulmuş, Mısır'daki olayların sadece bireysel ve özgürlükler açısından ela alınamayacağını belirtti.

Mısır halkının diktatörlüklere, yoksulluk ve yolsuzluklara isyan ettiğini dile getiren Kurtulmuş, bu ülkeyi, Filistin'e yapılması istenen yardım konvoylarına yönelik tavrını hatırlatarak eleştirdi. Halkın buna da isyan ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, ileri demokrasiye geçişin adımlarının atılmasını temenni ettiklerini ifade etti. "Mısır, bir diktatör, bir Firavundan kurtulurken, bir takım kumpaslarla başka firavunların eline düşmesin." diyen Kurtulmuş, biran önce sivil bir yönetimin kurulmasını istedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ KRALLIK VE DİKTATÖRLÜĞÜ GETİRİR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'iki partili sistem istiyorum' şeklindeki açıklamalarını eleştiren Kurtulmuş, bu görüşlerin 30 yıl önce Kenan Evren tarafından dile getirildiğini, şimdi aynı lafın işitildiğini kaydetti. Bunu istemenin tek partili devlet, tek rejim istemek olduğunu savunan Kurtulmuş, iki partili sistemde "ya AK Parti'ye oy verin ya da CHP'ye oy verin" anlamına geldiğini ileri sürdü.

Amerikan halkı ile Türk halkının bir olmadığına dikkat çeken Kurtulmuş, Amerika'da insanların oy kullanmaya dahi gitmediğini ifade etti. Türkiye'de, Amerika'daki gibi bir sistemin olamayacağını ileri süren Kurtulmuş, Bosna'da, Çeçenistan'da, Gazze'de bir hadise yaşandığında insanların sokaklara çıktığını, yardım ettiğini hatırlattı. Bu milletin evrensel medeniyetin torunları olduğunu ifade eden Kurtulmuş, onun için böyle davrandığını belirterek, "Bu sistem bize uymaz. İsteseler de uymaz, istemeseler de uymaz." dedi.

Önemli olanın ileri bir demokrasinin nasıl inşa edileceğini ortaya koymak olduğunu anlatan Kurtulmuş, herkesin eşit yurttaş olduğu bir Türkiye'nin inşası gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ile ayakkabı boyacısını, aynı hak sahibi olması noktasına getirmek için çalışılmasını isteyen Kurtulmuş, iki partili sistem ile anti demokratik sistemin devamının istendiğini savunarak, bugünkü yapısıyla başkanlık sistemine geçilmesinin konuşulamayacağını öne sürdü. Mevcut yapının, 12 Eylül'ün ürünü olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu sistemin demokrasiyi değil, krallık ve diktatörlüğü getireceğini ileri sürdü. Bu sözünün Başbakan için değil, kendisi de olsa aynı olacağını kaydeden Kurtulmuş,AK Partive CHP'nin yüzde 58 ve yüzde 42 üzerinden kamplaşma yaptığını savunarak, "Biz yüzde 100 üzerinden seçim çalışmalarını yapacağız. Herkesi kucaklayacağız." diye konuştu.

"SADECE ÖNDE GÖRÜLEN KİŞİLER DEĞİL ARKA PLANDAKİLER DE YARGILANMALI"

Balyoz ve Ergenekon davalarına da değinen Kurtulmuş, bu konularda başından beri en doğru lafları söyleyenlerin kendileri olduğunu savundu. Bu dava süreçlerine asla siyasetin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, bir kısmının savcı, bir kısmının da avukat gibi davranmaması gerektiğinin altını çizdi.

Önde görülen birkaç kişiye suçun yıkılmaması, arka planda kim varsa ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, yargılama ve sorgulamanın ise hukukun evrensel kurallarına göre yapılması gerektiğini söyledi. 'Aklının ucundan dahi ihtilal yapmayı geçirilmeyecek' bir hukuksal altyapının kurulmasını isteyen Kurtulmuş, bu anlamda hukuksal reformlara hız verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de artık hiçbir şekilde ihtilal olmayacağını, ihtilal yapılamayacağını ileri süren Kurtulmuş, bunun sebebini ise bu milletin geldiği 'demokratik olgunluk' olarak gösterdi. "Tankların yürütülmesi mümkün değildir. Yürütüldüğünde tankların önüne ilk önce yatacak olanlar, bu salonda bulunan Has Partililerdir." diyen Kurtulmuş, hükümeti darbe korkusuyla oy toplamakla suçladı. Darbecileri yargılamanın hükümetin işi değil yargının işi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'de çok az darbe sever olabileceğini, ancak çoğunluğun siyasete bir müdahale yapılmasına, darbe yapılmasına karşı olduğunu vurguladı.

"ALLAH, HER HÜKÜMETE,CHPGİBİ BİR ANAMUHALEFET PARTİSİ NASİP ETSİN"

Diğer yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik 'kağıttan kaplanmış meğer' sözlerini hatırlatan Kurtulmuş, 'darbe severlik, postal severlik' üzerinden siyaset yapacaklarına özür dilemeleri gerektiğini söyledi.

Batum'un, sözlerinde ısrar etmek yerine özür dileyip, 'ağzımdan kaçtı' deyip, bir daha konuşmaması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, 'kağıttan kaplan' diyenlerin bir daha hiç konuşmaması gerektiğini vurguladı. CHP'yi 'kağıttan kaplan ve Silivri' üzerinden yüzde 42 oy toplamaya çalışmakla suçlayan Kurtulmuş, CHP ve AK Parti'nin 'darbe korkusu ile darbe severlik' üzerinden siyaset yapıp yapmadıklarını sordu.

Darbecileri önlemek için hangi yasal, anayasal düzenlemelerin yapıldığını soran Kurtulmuş, Allah'tan, her hükümete CHP gibi bir ana muhalef partisi nasip etmesini diledi. Bu milletin artık darbe korkusu ve darbe severliği istemediğini vurgulayan Kurtulmuş, bu milletin çoğunluğunun reformlardan yana, statükoya karşı olduğunu ifade etti.

"Kağıttan kaplan sözü üzerinden aslan kesilmek kolaydır." diyen Kurtulmuş, önemli olanın reformlardan yana, milletin yegane söz, pay sahibi olduğu, milletten başka hiçbir sese kulak vermeyen bir yönetim anlayışı olduğunu belirtti.

cihan



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs