En Sıcak Konular

'Yeni fasıl açılmayacak'

28 Nisan 2012 19:51 tsi
'Yeni fasıl açılmayacak' Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığı sırasında, yeni fasıl açılmayacağını bildirdi.

Bağış, NTV kanalına verdiği röportajda, Türkiye'nin tutumu açısından Kıbrıs Rum yönetiminin dönem başkanlığının hiçbir değişiklik getirmeyeceğini belirterek, "Bizim komisyonla ilişkilerimiz aynen devam eder, parlamentoyla ilişkilerimiz aynen devam eder, AB üyesi ülkelerle ilişkilerimiz devam eder. Kıbrıs Rum yönetimiyle bugün bir ilişkimiz yok ki birileri ona başkan diyor diye, ilişki kuralım" dedi.

Aday bir ülkenin dönem başkanıyla ilişkisinin zaten fasıl açılıp kapanırken gündeme geleceğini dile getiren Bağış, zaten Türkiye'nin son üç dönem başkanlığı sırasında fasıl açmadığını, zihin açmaya ve Türkiye'nin potansiyelini Avrupa'ya açmaya başladığını söyledi.

"Eğer Rumlar herhangi bir faslı bizimle açmak için çağrıda bulunurlarsa, biz de Rum dönem başkanlığı sonrası bir tarih veririz, olur, biter. O faslı da Rum dönem başkanlığı bittikten sonra açarız. Bu arada komisyonla ilişkilerimiz yürür" diyen Egemen Bağış, 17 Mayıs'ta AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Ankara'ya geleceğini ve Komisyon'la yeni başlatılan pozitif bir gündem sürecine dair açılış toplantısını yapacaklarını bildirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, daha sonra pozitif gündemin 8 ana başlığından biri olan "Adalet ve Yargı Reformu" konularını tartışmak üzere Füle ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret edeceklerini, o konuları açmış ve konuşmuş olacaklarını ifade etti.

-"Tutuklu milletvekilleri"-

Bağış, tutuklu milletvekilleri konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir açıklama yaptığını ve muhalefet partilerinin bu konuda Meclise bir önerge vermesi çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de dün bu yönde bir çağrı yaptığını ve tutuklu milletvekillerini Mecliste görmek istediğini söylediğini belirtti.

Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beni en çok heyecanlandıran ise Meclis Başkanı Cemil Çiçek koordinasyonunda yürüyen uzlaşı komisyonunun çalışmaları. Şu anda görev başında olan komisyon aslında 12 Haziran'daki bir ilk. Çünkü 12 Haziran'da ilk defa seçmenin yüzde 87'si oy kullandı ve kullanılan oyların yüzde 95'nin oluşturduğu bir meclis tablosu var. Eskiden hep meclisin yetkinliği tartışılırdı ülkemizde, çünkü kullanılan oyların ancak yüzde 60-70'i meclis tablosuna yansırdı. Bunun nedeni de baraj sistemiydi. Bu seçimde ise yüzde 95'i yansıdı. Her partinin eşit sayıda üyeyle temsil edildiği bir komisyon kuruldu."

Bu komisyonun amacının Türkiye'yi 21. yüzyıla taşımak, Türkiye'ye yakışır, sivil bir anayasa hazırlamak olduğunu belirten Bağış, bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, derneklerle, medyayla, akademik çevrelerle, iş dünyasıyla, toplumun birçok kesimiyle toplantılar düzenlendiğini vurguladı.

Bağış, komisyonun aynı zamanda farklı siyasi partilerin eşit platformlarda, eşit temsille birbirinden farklı konuları ele almalarını sağlayan bir süreci başlatmış olduğunu ifade ederek, "Ümit ediyoruz ki bu komisyon yine Meclis Başkanımızın öncülüğünde bu konuda da gerekli adımları atar" dedi.

-"Türkiye'nin temiz sayfa açma süreci"-

Bakan Bağış, 28 Şubat süreci öncesinde kendi rakamlarına göre 2 bin 850 üyesi olan Müsiad'ın, 28 Şubat'taki baskılar ve şantajlar neticesinde üye sayısının bin 650'ye kadar gerilediğini, 2002'den sonra ise tekrar yükselişe geçtiğini belirterek, "Bu, Türkiye'de özgürlüklerin yolunu açılması açısından çok ibret verici rakamlar silsilesidir. Aslında bu süreci Türkiye'nin temiz bir sayfa açma süreci olarak değerlendirmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Bugüne kadar farklı dönemlerde geçmişle hesaplaşmadan, yüzleşmeden hep yeni bir sayfa açıldığının ilan edildiğinin, ancak geçmişin kirliliklerinin maalesef hep o sayfaya da eklendiğini söyleyen Bağış, "Şimdi ilk defa Türkiye geçmişi sorgulayarak, Dersim'i de sorgulayarak, 12 Eylül'ü de sorgulayarak, 28 Şubat'ı da sorgulayarak yeni bir sayfa açıyor. Türkiye'de herkesin, benim gibi düşünenlerin olduğu gibi, benim gibi düşünmeyenlerin de önünü açacak, gerçekten bütün vatandaşlarımızın önünü açacak bir ortamı yaratmalıyız" dedi. 

Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs