En Sıcak Konular

Bergamalı köylülerden valiye suç duyurusu

0 0 0000 00:00 tsi
İzmir'de bölgelerindeki altın madenin işletilmesine karşı çıkan Bergamalı köylülerin avukatı Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında, 4'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘Madeni kapatma kararını' uygulamadığı ge

Avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu, Koza Altın Madeni'nin imar planlarının iptal edildiği davadan bu yana, kararın uygulanması için verilen 30 günlük yasal sürenin dolduğunu, buna rağmen Valiliğin madeni kapatmayarak görevini yapmadığını ileri sürdü.

Üç avukat, kararı uygulamadığı gerekçesiyle İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, “Bergamalı köylüler olarak, İzmir Valiliği aleyhine Bergama'daki Koza Altın Madeni'nin imar planlarının iptali istemiyle İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde açtığımız dava 20 Mayıs 2006'da sonuçlandı. Mahkemenin verdiği kararın, kanuna göre en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor.

Yani madenin karar uyarınca kapatılması lazım. Ancak, bugün mahkeme kararının uygulandığına dair, Valilik tarafından herhangi bir duyuru yapılmadı. Bu durum, Valiliğin kararın gereğini yerine getirmediğini gözler önüne serdi” iddiaları yer aldı.

“YAPILARIN YIKILMASI GEREKİYOR”

Mahkeme kararı ile maden işletmesi sahasındaki yapıların, imar planlarının tesis edildiği tahriten önceki hukuki durumuna dönüştüğü, tamamının ruhsatsız hale geldiği dile getirilen dilekçede, “Bu nedenle işletme sahası içindeki yapıların, İmar Yasası'nın 32 ve 42'inci maddesine göre mühürlenmesi ve yıkım kararı verilmesi gerekiyor. Verilen karar ile yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri de hükümsüz hale gelmiştir” iddiasında bulunuldu.

Dilekçede, 5237 Sayılı Yeni Türk Ceza Yasası'nın Çevreye Karşı Suçlar bölümünde, imar kirliliğine neden olan ve yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişinin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalındırılacağının öngörüldüğü de vurgulanarak, “Ayrıştırma işlemi yapıldığından, Bergama Ovacık Altın Madeni aynı zamanda bir kimya tesisidir. Bu mahkeme kararından sonra 30 gün içinde madenin kapatılmaması yasada yazılı suçun oluşmasına yol açmıştır. Bu nedenle Oğuz Kağan Köksal, Anayasanın 138/4 maddesi ve TCK 309, 257 ve 137 maddelerine göre suç işlemiştir” görüşü ileri sürüldü. Avukatlar şikayet dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

DHA

Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,179 µs