En Sıcak Konular

ABD geri adım attı

0 0 0000 00:00 tsi
ABD geri adım attı Askeri ilişkilerde teknoloji aktarımına yanaşmayan ABD, sonunda geri adım attı. ABD'den hazır silah sistemleri talep eden TSK ile Washington, ortaklaşa üretme konusunda karar aldı.

Türkiye'nin asırlardır sattığı silah sistemlerinin teknolojilerini vermemesinden yakındığı ABD ile yeni askeri teknolojiler üretme konusunda anlaşmaya vardığı öğrenildi. ABD, üretilecek sistemlerle ilgili teknolojiler ve bu teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli araştırma bilgilerini de Türkiye'ye sınırsız transfer edecek.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye ve ABD arasında, uzun bir aradan sonra geçtiğimiz ay gerçekleşen Savunma Sanayii İşbirliği toplantısında taraflar, ilk kez ortaklaşa araştırma, geliştirme (AR&GE) yoluyla yeni askeri teknolojiler üretmeyi kararlaştırdı. Her iki ülke de üretecekleri teknolojilerin kendilerine düşen mali kaynağını üstlenecekler.

ABD, bundan beş ila altı yıl önce füze savunma sistemleri, bu amaçla bulunması gerekli yetenekler ve bu sistemlerin oluşturduğu tehditler konusunda Türkiye'ye bilgi düzeyinde aktarımda bulunmuştu. Bu bilgi aktarımının, Türkiye'nın, satın almayı düşündüğü, dört adet uzun menzilli bölge savunma füzeleri şartnamesini hazırlama aşamasında yardımcı olduğu belirtiliyor. Ancak tarafların yeteneklerini biraraya getirip, yeni teknolojiler üretmek için araştırma ve geliştirme yapmalarına dayalı teknolojik işbirliği kararı ilk kez alınıyor.

Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni teknolojilerin üretiminde, hükümetin AR&GE için bütçe tahsis ettiği TUBİTAK’tan teknik ve mali destek alacak. Ortak teknoloji üretme kararı, Washington'dan geleneksel olarak sürekli hazır silah sistemi isteyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD arasında, "Satıcı-Müşteri" ilişkisinin yerini, uzun vadede, "Ortaklığa" dönüştürecek bir potansiyel taşıması açısından da önem taşıyor.

Bu işbirliğinin, yüzde 80'lere varan oranlarda silah sistemleri ithal eden Türkiye'nin, teknoloji üreten bir ulusal savunma sanayii oluşturma yolundaki mevcut çabalarına da katkıda bulunması bekleniyor. Varılan anlaşma gereği Türk ve Amerikan askeri yetkilileri, yeni teknolojilerin üretilebileceği alanları, Washington'da ekim ya da kasım ayında yapılması beklenen Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısı sırasında açıklayacak.

Türkiye ve ABD arasında yeni askeri sistemlerin ortaklaşa geliştirilip, üretilmesini öngören anlaşmada yer alan bazı hükümler şöyle;

• Türkiye, ABD ile yeni teknoloji üretebileceği alanlardaki yetenekleri ve uzmanlığını ortaya koyacak. •

Türkiye'nin, daha ziyade iyi olduğu elektronik alanında yeni teknolojilerin üretilmesi olasılığı ağırlıklı •

İşbirliğinin mümkün olduğu alanlarda, ABD teknoloji ve araştırma için gerekli bilgileri kısıntısız Türkiye'ye aktaracak •

Türkiye de üretilecek sistemlerle ilgili bilgileri ABD tarafına verecek •

Üretilecek yeni sistemlerin teknolojilerine, taraflar ortaklaşa sahip olacaklar

Türkiye ile ABD’nin nükleer enerji alanında 2000’de yaptığı anlaşma hükümet tarafından onaylandı. Türkiye barışçıl amaçlı üretim için ABD’den nükleer malzeme alacak Türkiye ile ABD, nükleer enerji kullanımında işbirliğine gidiyor. Bu amaçla 26 Temmuz 2000 tarihinde imzalanan anlaşma ve ekindeki mutabakat zaptı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Resmi Gazete’de onayı yer alan anlaşma ile Türkiye ve ABD, dünya çapında nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin tedbirlerin kuvvetlendirilmesi konusundaki desteklerini teyit ediyor.

Anlaşmanın "işbirliğinin kapsamı” bölümünde, tarafların barışçıl amaçlarla nükleer araştırma ve geliştirmede işbirliği yapabileceği belirtilerek, işbirliğinin eğitim, personel değişimi, toplantılar, ortak çalışma ve projelere katılımlar, teknoloji ve bilgi transferini içerdiği belirtiliyor. "Gizlilik derecesi taşıyan verilerin transfer edilmeyeceğine” dair bir hüküm de içeren anlaşma, "hassas nükleer teknolojisini transfer edilmemesini de öngörüyor.

Anlaşma, Türkiye’ye transfer edilecek uranyumun küçük miktarda ve düşük düzeyde zenginleştirilmiş olmasını şart koşuyor. Hassas nükleer tesis ve bunların başlıca bileşenleri ise, bu anlaşmada bir değişiklik yapılmadıkça, transfer edilmeyecek. Anlaşma, ABD’den transfer edilen nükleer malzemelerin askeri amaçlarla kullanılmasını da yasaklıyor.

Bugün

Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs