En Sıcak Konular

Bağış: Sünnete suç demek, cahilliktir

27 Haziran 2012 13:32 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Köln Eyalet Mahkemesi'nin, sünnetin 'yaralama suçu' kapsamına girdiği şeklindeki kararına sert bir şekilde tepki göstererek, cahillik ve gaf olduğunu söyledi.


Bakan Bağış, bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı'nda "Türkiye ile İletişim: Türkiye İmajı ve AB Üyeliği" sloganıyla düzenlenen Türkiye-AB KİK toplantısına katıldı.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat'ın, sünnetle ilgili mahkeme kararını hatırlatarak, ancak bu kararın temyiz yolunun açık olduğunu söylemesi üzerine, buna rağmen böyle bir kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Gerçekten de bu mahkeme kararını anlamakta ve algılamakta zorlanıyorum. Sünnete 'yaralama suçu' demek en basit tabiriyle cahilliktir, gaftır. Bu bizim için mahkeme salonlarında tartışılmayacak kadar kutsal, değerli bir konudur. Bu din ve vicdan özgürlüğü meselesidir. Eğer Alman yargıçların bu konuda bir algılama sorunu varsa, biz Türkiye'den fenni sünnetçiler gönderip, onlara sünnet eğitimi verebiliriz. Bu konuda bir müttefik ve dost ülke olarak, her türlü katkıda bulunmaya hazırız. Ama bu konuda oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Böyle bir konuda bir oldu bittiyle din özgürlüğünün, vicdan özgürlüğünün, bireysel tercihlerin kısıtlanmaya çalışılması, Almanya gibi AB'nin güçlü ülkelerinden birine yakışmıyor. İnşallah dediğiniz gibi bu karar değişir, bir oldu bitti olmaz, biz de 'Oldu da bitti Maşallah, damat olur İnşallah' der, geçeriz."

Bir Alman sendikacının, Türkiye'deki gelişmelerin olumlu olmasına rağmen, yaklaşık 70 sendikacının gözaltına alınması konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine de Bağış, yargının bağımsız olduğunu ve bu kişileri neyle suçladığını bilmediğini, bu nedenle bu konuda fazla bir yorum yapamayacağını söyledi.

Kendisinin de bir zamanlar sadece "Millet neyse, vekili de o olmalıdır" şeklinde bir söz söylediği için yargılandığını hatırlatan Bağış, bunun askeri zihniyetle hazırlanan 1980 anayasasının bir sonucu olduğunu, kendisinin her zaman yargının AB standartlarına uygun olarak reforme edilmesinden yana olduğunu söylediğini ifade etti.

Bağış konuşmasında, Suriye'de yaşananlara da değinerek, "Hiç birimiz savaş istemiyoruz, ancak Suriye'de zaten bir savaş var. Eli kanlı bir diktatör kendi halkını öldürüyor" dedi.

Suriye'li mültecilerin yaşadığı kamplara yaptığı bir ziyaret sırasında, oradaki insanların Türkiye'de çok büyük bir misafirperverlik ve sıcaklık gördüklerini söylediklerini anlatan Bağış, insan haklarının savunucusu olmakla övünen diğer Avrupa ülkelerinin yardımlarının ise yetersiz olduğunu ve bu konuda bu ülkelerden de daha fazla destek beklediklerini söyledi.

VİZE MUAFİYETİ KONUSU

Bakan Bağış konuşmasında, AB ile vize muafiyeti konusunda başlatılan müzakerelere de değinerek, "Şu anda biz vizede tarihi bir eşiği aştık. Ama bu demek değil ki her şey bitti. Aksine, her şeyin yeni başladığı ve artık mutlu sona yaklaşırken üzerimizdeki yükün de karşılıklı olarak arttığı bir dönemdeyiz. O yüzden sizlerden ricam, bu zamana kadar fedakarca ve cesurca yaptığınız girişimleri aynı kararlılıkla devam ettirmeniz, sesinizi daha da yükseltmenizdir. Bu iş bittiğinde, yani hakkımız olan vize muafiyetini elde ettiğimizde artık 'gurbetçi' tabiri de tarihe karışacak, hasretler sona erecek, Almancısı, Anavatan'ı bir arada kardeşliğini doyasıya yaşayacaktır" diye konuştu.

Berlin'deki toplantıya katılabilmek için bile heyetinden herkesin vize almak zorunda kaldığını, Türkiye'de böyle bir toplantı düzenlenmesi durumunda ise yabancıların Türkiye'ye rahatlıkla girebildiğini belirten Bağış, bunun adil olmadığını ve Türk vatandaşlarının da Avrupa'da özgürce dolaşabilmesi gerektiğini söyledi.

GERİ KABUL ANLAŞMASI

TGD Genel Başkanı Kolat'ın, vize muafiyeti müzakerelerinin Geri Kabul Anlaşmasından ayrı ayrı ele alınması gerektiğini düşündüklerini, aksi takdirde kazanılmış hakların kaybedilebileceği endişesini taşıdıklarını ifade etmesi üzerine de Bağış, "Geri kabul anlaşmasında vize konusunda kazanılmış haklara yönelik herhangi bir madde yok. Bu konu sıkça dile getiriliyor. 'Türkiye vize muafiyeti müzakerelerine başlamakla elde edilmiş, kazanılmış haklarından feragat ediyor' deniliyor. Ben size bir soru sormak istiyorum. Türkiye'den buraya vizesiz gelebilen herhangi bir kişi var mı? Hangi kazanılmış hak, böyle bir hak varsa, kullanan da varsa bilip, gidip elini öpeyim. Maalesef yine iğneyi kendimize batırmak zorundayız. 80 darbesinin vizyonsuz yöneticileri, Türkiye'nin bahsettiğiniz 63 Ankara Anlaşması'nda, 74 Katma Protokol'de elde ettiği o haklardan feragat etmişlerdir. Askeri zihniyetin, darbeci zihniyetin memlekete attığı kazığı biz hala burada çıkarmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Türk hükümetinin, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırmak için çaba harcadığını kaydeden Bağış, "Benim 75 milyon insanım AB'ye girebilmek için vize almak zorunda. Vize başvurusu yapmak için ayrı bir harç yatırmak zorunda, vizeyi alabilmek için ayrı bir harç yatırmak durumunda. Tapusundan, bordrosundan çalışma evraklarından, komşusunun iyi hal kağıdından, neredeyse kayın validesinin göbek adına kadar, her türlü soruya cevap vermek zorunda. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bizim bunu bir şekilde ortadan kaldırmamız lazım. Bunun için de AB ile bir süreci başlattık. Bu sürecin içerisinde hiçbir şekilde bizim haklardan feragat etmemiz sözkonusu değildir" dedi.

Vize muafiyet belgesine de değinen Bağış, "Vize muafiyet belgesini almak vize almaktan çok daha zor. Hiç kimse gidip onunla uğraşmak istemez. Çocukların bile güleceği bir uygulamayla karşılaştık. Ben pragmatik yaklaşmaktan yanayım. Ortada bir sorun var, ortada bir hukuksuzluk var. Ortada bir mantıksızlık var ve maalesef mantıkla duyguların iç içe geçtiği bir süreç var. Avrupa'da yaşanan ekonomik krizden dolayı korkular ve endişeler var. Bunları gidermek durumundayız. Avrupa'nın da, Geri Kabul Anlaşmasıyla ilgili Türkiye'nin sınırlarının güvence altına alınması talebi var. Türkiye'ye daha az yasa dışı göçmenin gelmesi ve dolayısıyla Avrupa'ya da daha az gelmesi talebi var. Bu benim çıkarlarıma ters düşen bir şey değil ki. Eskiden Türkiye transit ülkeydi. Artık bir hedef ülke oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde bir cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Bağış, "Türkiye'ninde kendi sınırlarını güvence altına alması lazım. Bir de terörle mücadelemiz var. AB standartlarında sivil bir güvenlik teşkilatının kurulmasının bana bir zararı yok. Tam tersine. Veyahut da ülkeme gelen yabancılar için bir takım mülteci merkezlerinin kurulmasının, onlara insani koşullarda barınak sağlanmasının benim ülkem için bir zararı yok" dedi.

Bu durumun maliyeti olsa bile, vatandaşlara hizmetten geri kalamayacaklarını ifade eden Bağış, "Sonuçta hedefimiz 75 milyon Türk'ün, diğer tüm aday ülke vatandaşları gibi AB ülkelerine vizesiz gidip gelebilmelerini sağlamaktır" diye konuştu.



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs