En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Teşvik şok etti

27 Haziran 2012 19:45 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün 'Yurt dışı ziyaretlerimizde bu teşvik sistemine ilişkin detayları yabancı firma yöneticilerine veya devlet adamlarına anlattığımızda bazen inanmakta zorluk çekiyorlar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurt dışı ziyaretlerinde Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin detayları yabancı firma yöneticilerine veya devlet adamlarına anlattıklarını belirterek, ''Bunları anlattığımızda bazen inanmakta zorluk çekiyorlar. 'Hadi ya, olur mu böyle? Var mi hakikaten?' diyorlar. Evet, var'' dedi.  

Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan 20 fabrikanın toplu açılışını yapan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda hayatın her alanında büyük gelişim ve değişimler yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin her bölgesinin daha fazla üretmeye başladığını ve tüm şehirlerin başka bir çehreye kavuştuğunu dile getiren Ergün, başkent Ankara'nın da bu değişimden nasibini aldığını vurguladı.

Ankara'nın bu dönemde ciddi bir sanayi kenti ağırlığı kazandığını dile getiren Ergün, ''Eskiden Ankara'dan bahsedenler genelde kamu binalarından ve kamu görevlilerden bahsederdi ama şimdi sanayisinden bahsediyor. Bunda OSB'lerin büyük katkıları var'' dedi.

Ergün, açılışı yapılan 20 tesisin makine, metal gibi önemli sektörlerde yer almasının, Başkent OSB'nin ulaştığı seviyeyi göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, şu an Başkent OSB'de 100 fabrikanın üretim yaptığını, 59 fabrikanın da inşaat ve proje aşamasında bulunduğunu ifade etti.

Bakanlık olarak sanayi tesislerini hem nitelik hem de sayıca artırma gayreti içinde olduklarını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

''Ülkemizde 1962 yılından 2002 yılının sonuna kadar 70 OSB tamamlanmıştı, bunlara son 10 yıl içinde 77 OSB daha ilave oldu. Yine 50 yılda tamamlanan bu OSB'lerde 11 bin 395 parselde üretime geçilmişken son 10 yılda tam 30 bin 168 parselde üretime geçildi. Biz daha nitelikli OSB'lerin daha nitelikli üretime dönüşeceğine inanıyoruz. Başkent OSB'nin de her geçen gün yeni yatırımlarla geliştiğini görmekten, daha çok insana istihdam sağlamasından büyük mutluluk duyuyoruz.''  

-''Sürekli pedal çevirmek mecburiyetindesiniz''-

Ergün, Ankara'da ilk kez bir yenilikçilik merkezinin Başkent OSB'de kurulmasını çok önemsediklerine değinerek, bu tür önemli gelişmeleri destekledikleri ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.  

Kendini yenileyemeyenin ayakta kalma şansının olmadığına işaret eden Ergün, ''Bisiklete binmek gibi. Pedal çevirmeye, sürekli ilerlemeye mecburuz. Durursanız düşersiniz. Ancak cambaz olursanız düşmezsiniz. Siz de cambaz değil, sanayici olduğunuza göre sürekli pedal çevirmek mecburiyetindesiniz'' diye konuştu.

-''Muhalefetten bazı arkadaşlar, Avrupa'ya şikayete gidiyor''-

Sanayicilerin üniversitelere, üniversite hocalarının da sanayi bölgelerine gitmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, bu sayede üniversite-sanayi işbirliğinin ortaya çıkacağını bildirdi.

Bakan Nihat Ergün, sanayicilerin ayrıca TÜBİTAK ve KOSGEB'le de daha yakın ilişki içinde olması gerektiğine dikkati çekerek, böylece sanayicilerin bu iki kurumun verdiği desteklerden daha fazla haberdar olacağını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin, dünyadaki birçok sıkıntıya rağmen büyümeye devam ettiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

''Birçok ülkenin kredi notu azaltılırken, Türkiye'nin kredi notu istikrar ve bütçe dengelerine dikkati çekerek artırıldı. Biz bu tür not artırımlarını çok önemsemiyor değiliz. Yetersiz ve geç kalmış bir girişim olarak gördüğümüz için çok da büyütmüyoruz ama geç de olsa bunlara dikkatin çekilmiş olması önemli. Biz hesabımızı yaparken, dünyada yaşanabilecek muhtemel olumsuzlukları dikkate alarak yapıyoruz. Makul ama motive edici hedefler koyuyoruz. Hiçbir zaman milleti karamsarlığa düşürecek yaklaşımlar içinde olunmasını istemiyoruz.  

Bazıları bağırıyor her gün. Muhalefetten bazı arkadaşlar, 'Bizim memlekette işler kötü' diye Avrupa'ya şikayete gidiyorlar ama Avrupa'dan veya başka ülkelerden de 'Siz bu ekonomiyi nasıl düzelttiniz, ekonominiz nasıl büyüyor? Bunu nasıl başardınız?' denilince bizimkiler şaşırıyor bu sefer. Pişman oluyorlar, geri dönüyorlar. Kötülemeleri yanına kalıyor. Kötülemenin kime ne faydası var ki? Hasta ziyaretine gittiğinizde hiç 'Seni hiç iyi görmedim, sabaha kalmaz ölürsün' denir mi? Bizimkiler öyle diyor. Türkiye o kadar kötü ki sabaha kalmaz ölürsünüz diyorlar. İnsan iyileşeceği varsa da iyileşemez bu ortamda. Tabii ki problemimiz varsa bunu ortaya koyacağız ama karamsarlığa sevk etmenin de kimseye faydası yok.''

-''Yabancılar inanmakta zorluk çekiyor''-

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ve Yeni Teşvik Sistemi'ne de değinen Ergün, sanayicilere sistemden nasıl yararlanabileceklerine dair bilgi verdi.  

Ergün, yeni sistemde katma değeri yüksek, ithalatı fazla, ülkede üretimi olmayan stratejik sektörlerin de daha fazla teşvik edildiğini belirterek, şunları kaydetti:  

''Yurt dışı ziyaretlerimizde bu teşvik sistemine ilişkin detayları yabancı firma yöneticilerine veya devlet adamlarına anlattığımızda bazen inanmakta zorluk çekiyorlar. 'Hadi ya, olur mu böyle? Var mi hakikaten?' diyorlar. Evet, var. Onlar ilk etapta bir tercüme hatası yapıldığını zannediyorlar ama öyle olmadığını somut verilerle önlerine koyduğumuzda gerçeği görüyorlar. Onun için Başkent OSB'nin de bu yatırımlara ev sahipliği yapacağına inanıyorum.''  

-20 fabrikanın açılışı yapıldı-

Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk de kendilerine bugüne kadar verdiği desteklerden dolayı Bakan Ergün'e teşekkür etti.  

Bölgelerinde sanayicilerin yatırımlara devam ettiğini vurgulayan Türk, ''Sizin göreve gelmenizle devletin finans gücüyle tanışan Başkent OSB, sayenizde ikinci etap yatırımlarını da bitirmek üzere'' dedi.  

Türk, kendileri için kalifiye personelin çok önemli olduğunu dile getirerek, bu kapsamda özellikle son zamanlarda kıt imkanlarla eğitim ve öğretime yatırım yapmaya çalıştıklarını söyledi.  

Açılışı yapılan 20 fabrikada yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Türk, fabrikaların 42 milyon dolar civarında ihracat kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.  

Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve işadamları, 20 fabrikanın toplu açılışını, temsili olarak toplantının gerçekleştiği salondaki kurdeleyi keserek yaptı.

aa






Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs