En Sıcak Konular

İsrail uçakları neden engellenmedi?

20 Eylül 2012 09:11 tsi
İsrail uçakları neden engellenmedi? Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Ergin Saygun'dan önemli iddia: "Bana sanki ABD ve İsrail, Türk-İsrail ilişkilerini bilerek bozdular gibi geliyor. "

Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Davos Zirvesi sırasında “One minute” çıkışına götüren sürecin öncesinde yaşanan sıcak gelişmeler Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Ergin Saygun’un, yarın piyasaya çıkacak olan ‘Türk Ordusuna BALYOZ’ adlı kitabında yer aldı. İşte Saygun’un o kitabından satırbaşları:

Bana sanki ABD ve İsrail, Türk-İsrail ilişkilerini bilerek bozdular gibi geliyor. 2008’de ABD’deki önemli Yahudi lobilerinden biri olan Anti-Defamation League (ADL) “Ermeni soykırımı olmuştur” diye bir açıklama yaptı. Bana göre İsrail ile ilişkilerin bozulması, ADL’nin bu girişimi ile başlamıştır. Ne olduğunu anlamaya çalışırken İsrail jetleri güney sınırımızdan içeri girip Suriye’ye taarruz ettiler. Bunu yaptıklarını açıkça göstermek için, uçaklarının ilave yakıt depolarını (Tip-Tank) topraklarımıza attılar. İsrail’den özür dilemesini talep ettik. Amerikalılar, “İsrail nedenini açıkladığında siz de hak vereceksiniz” diyerek konudan önceden haberdar oldukları sinyalini verdiler. İsrail, herhangi bir şekilde özür dilemediği gibi, bir açıklama da yapmadı.

Radar kilitlediler

İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar, BM’nin Lübnan’daki Barış Gücü UNIFIL bünyesinde görev yapan Türk Deniz Kuvvetleri’ne mensup bir firkateyne radar kitledi. Bu, uçakların gemiye her an füze atabilecek pozisyona geçtikleri anlamına gelmekteydi. İsrail askeri ateşkesi Genelkurmay Karargahı’na çağrılarak neden böyle davrandıkları soruldu. Bunun eğitim amaçlı olduğunu, başka bir amaçlarının olmadığını söyledi. Birkaç gün sonra İsrail uçakları aynı şeyi bir kez daha tekrarladılar. Olay ilgili yerlere bildirildi. İsrail makamlarına, bir daha böyle bir şey tekrarlanırsa geminin reaksiyon göstereceği söylendi. İsrail uçakları bir daha tacizde bulunmadı.

Kontrolden çıktı  

Türkiye, Suriye ile İsrail arasında arabulucuk yaparken, Başbakan Erdoğan’ın durdurmak için ısrarlı çabalarına rağmen İsrail Gazze’ye taarruz etti ve binlerce insan öldürdü. Arabuluculuk ve müzakereler durdu. Bu arada, Kudüs’te Mescid-i Aksa duvarının Zeytin Dağı’na bakan yüzünün ön tarafındaki caddenin kenarına, Ortadoğu’da görev yapmış birliklerimizin ve şehitlerimizin anısına bir anıt yapmak istedik. Bunun için İsrail makamlarıyla temaslar kuruldu, izinler alındı, projeler çizildi, ihale yapıldı. Tam inşaata başlanacağı sırada İsrail makamları inşaatın yapılamayacağını söyledi. Nedenini sorduğumuzda bunu yeniden incelemeleri gerektiğini belirttiler. Sonradan Anadolu Kartalı tatbikatına Türkiye, İsrail’i davet etmedi. Bunun üzerine ABD de tatbikattan çekildi. Birkaç gün içinde İsrail ile tatbikat yaparak İsrail’in yalnız olmadığı mesajını verdi. Daha sonra Davos’taki “One minute” krizi yaşandı ve işler kontrolden çıktı. Ardından da Mavi Marmara olayı ile Türkiye-İsrail ilişkisi kopma noktasına geldi.”

Toygun Atilla / Hürriyet



Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,428 µs