En Sıcak Konular

BBC: AKP modeli Arap ülkelere entegre edilecek

18 Ekim 2012 11:57 tsi
İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından Ekim ayı başında düzenlenen bir seminerde, Müslüman Kardeşler Hareketinin AKP ile karşılıklı bir şekilde yakın ilişki içinde bulunduğu gerçeğini akılda tutup Türkiye’nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) deneyimi

Kuveyt gazetesi : Al Watan Daily’nin haberine göre Esasen Mısır’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin, AKP’nin Türkiye’de en son dördüncüsünü düzenlediği kongreye katılım konusundaki arzusunu dile getirdiği düşünülürse böyle bir olasılık bir hayli mümkün. Aynı zamanda Türkiye’nin kendisini, Mısır’ın güvenilir bir ortağı ve stratejik müttefiki olarak görmek istediğini belirtmek ayrıca önemli.

Şimdi akla gelen soru ise şu: “Gerçekten de Türk modelinin Arap baharı badiresini atlatan ülkelerde geçerli olan yönetim tarzına ve niteliğine uymasını bekleyebilir miyiz? Bu deneyimden lehte ve aleyhte nasıl çıkarımlarda bulunabiliriz ve adaptasyon sürecini sekteye uğratması muhtemel veya neredeyse kesin engeller neler? Müslüman Kardeşler Hareketi liderlerinden Dr. Abdülmunim el Futuh, Müslüman Kardeşler Hareketinden Türkiye’deki AKP çizgisinde yeni bir parti oluşturmasının her daim beklenebileceğini ve bunun da Mısır’da Müslüman Kardeşlerin Türk yönetim deneyimine saygı duyduğunu gösterdiğini söyledi. Soru şu: “Müslüman Kardeşler Hareketinin bu özel deneyime duyduğu hayranlığın gerçek sebepleri nedir?”

Birincisi; evrensel olarak kabul edilen gerçek şu ki, AKP’nin kurucu üyeleri iktidara geldikten sonra kayda değer oranda ekonomik büyüme gerçekleştirdi. Bunun ağırlıklı nedeni, Türk ekonomisini mutlak durağanlığın pençesinden kurtarmaları ve Anadolu’nun bağrından kopup gelen muhafazakâr iş adamlarını ekonominin canlandırılması sürecinde belirgin oranda rol oynamaya teşvik etmeleriydi, öyle ki bu kesim yerel medyada “Anadolu Kaplanları” şeklinde övgü topladı. Diğer yandan cevapsız kalan soru ise şu: “Mısır’daki Müslüman Kardeşler Hareketi mevcut süreci tersine çevirip yerli şirketlere ve yabancı yatırımcılara, Türkiye’deki gibi özgür ve adil bir iş ortamında birleşme, iş birliği ve faaliyet gösterme imkânı sağlayarak ekonomiyi başarılı bir şekilde liberalleştirebilecek mi?

İkincisi, tüm iş anlaşmalarında daha sivil ve hoşgörülü olduğu için ve Türkiye'deki sivil toplumla doğrudan çatışma ve anlaşmazlığa yol açmama çabası çerçevesinde şeriata dayalı İslamcı bir devlet kurmaya çalışmaktan kaçındığı için Türk İslami modeli ortaya çıktı ve etkileyici bir boyutta başarılı oldu. Türk modelinin daha ılımlı, liberal ve açık olduğu aşikâr ve bu olumlu görünüm, toplumun hoşgörülü olmasından ve istikrarlı siyasi ortamdan kaynaklanıyor.

Üçüncüsü, Türk deneyimi başarılı oldu çünkü dinî ve laik öğretileri demokratik yönetimde yer alan kavramlarla başarılı bir şekilde birleştirdi. Türkiye deneyimine hayranlık duyan Arap dünyasındaki pek çok İslamcı, AKP'nin de geçmişteki hatalardan değerli dersler aldığı ve demokrasi çerçevesi içinde olumlu eylemlere odaklandığı gerçeğinin farkında değil. Bunun aksine Mısır, Kuveyt, Ürdün, Fas ve diğer ülkelerdekiler, demokrasiye inanmıyor ama güç elde etmek için kullanmak istiyor.

Dördüncüsü, Türkiye'de AKP başarılı oldu çünkü ülkenin çıkarına olan önemli ekonomik kazanımlar elde etti ve Arap bölgesindeki ülkelerde bulunan katı İslamcılar gibi ekonomik açıklığa ve çeşitliliğe hiçbir zaman karşı olmadı.

Son olarak Türkiye modeli ekonomilerimizi çeşitlendirme noktasında bize uygun mu? Bence hayır. Arap dünyasındaki siyasi İslamcılar, neticede dinle devletin ayrılmasına yol açan laikliği benimsemeyi kabul edene kadar bunun olacağını sanmıyorum. Türk halkının kültürü, bizimkinden farklı.(AB)

Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,997 µs