En Sıcak Konular

Yunanistan'da kriz ölüleri de vurdu

19 Ekim 2012 10:51 tsi
Bir ay içerisinde ikinci kez genel greve giden ülkede alınan ağır ekonomik tedbirler, halkın tahammül sınırlarını zorluyor

Borçları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından ağır ekonomik tedbirler almaya zorlanan Yunanistan’daki krizden ölüler de nasibini aldı. İngiliz The Guardian’dan Helena Smith’in haberine göre artık Yunan halkın ölülerini bile gömebilecek ekonomik güçleri yok. Öyle ki devlet hastanelerinde bırakılan sahipsiz ölüleri, belediye gömüyor.

Cenaze evi sahibi Vanna Mendalini, Brüksel’de toplanan AB liderleriyle Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’a şu mesajı gönderiyor: “Bir zamanlar saygın bir hayatımız vardı. Şimdi ülke 50 yıl geriye gitti. Bu politikacılar bilmeliler ki artık yeter!”
Bir ay içerisinde ikinci kez genel greve giden ülkede artık göstericiler, AB’nin dayattığı maaş kesintileri ya da ek vergiler nedeniyle öfkeli değiller. Öfkenin yerini artık hüsran ve umutsuzluk almış.

İkinci dünya savaşından beri ülkenin içine düştüğü en büyük ekonomik kriz içindeki Yunan halkı tahammülünün son sınırlarını yaşıyor. İngiliz gazetesinin konuştuğu bilgisayar programcısı Panaghiotis Varotsos, “Devrim olmamasına şaşırıyorum” diyor.
Krizin istenmeyen sonuçlarından biri de aşırıcılık ya da fanatizm. Yunanistan da bu aşırı-sağa desteğin artması anlamına geliyor. Türkiye düşmanlığıyla da bilinen Neo-Nazi Altın Şafak Partisi, halktaki hayal kırıklığını kullanarak yükseliyor. Varotsos, “Bu burada kalmayacak. Ekonomik kriz gibi tüm Avrupa’ya yayılacak” diyor.
Uluslararası finans kuruluşları AB ve IMF’nin baskısı nedeniyle Samaris’in hassas koalisyonu, harcamaları 13,5 milyar avro azaltacak paket açıklamak zorunda kaldı. Yetkililer, bu kesintinin en çok emekliler ile düşük gelirli Yunanlıları vuracağını belirtiyor.

On altı yaşından beri gemi tamiriyle uğraşan 60 yaşındaki Nikos Xeros, “50 yıl emeğin ardından ayda bin dolara emekli olmak zorunda kaldım. Yeni paket kabul edilirse bu daha da azalacak” diye yaşadıkları durumun zorluğunu anlatıyor. Xeros, “Boğazınızda sürekli daha sıkılaşan bir düğüm gibi. Bir daha gösteriye katıldığımda yanıma bir gaz maskesiyle, tahta sopa alacağım” diyor.

Polis yetkilileri, Yunan Parlamentosu’nun bulunduğu Syntagma Meydanı’na ulaşan yolları, göstericiler ulaşmadan kesti. Ancak meclisin göstericiler tarafından basılma endişesi hala sürüyor.

“Bugünkü ana sloganın ‘bu politikaların bitirilmesi zamanı geldi’ olması kayda değer” diyen Memur Sendikası’ndan Tania Karayiannis sadece Atina’da 80 bin kişinin toplandığını belirterek şu uyarıyı yapıyor: “Ülkenin siyasi liderliği bunu hafife almasın. Eğer bizi ciddiye almazlarsa Yunanistan’ın sosyal dokusunun dağılmasından onlar sorumlu olacaklardır. Ve bunun arkası gelecektir.” 

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs