En Sıcak Konular

Beyaz Saray'a darbe üstüne darbe

28 Temmuz 2007 11:57 tsi
Beyaz Saray'a darbe üstüne darbe ABD'de George Bush yönetimi, telekulak skandalı ve 8 savcının görevden alınması konularında yürütülen soruşturmalarda ağır darbeler aldı.

Federal Soruşturma Bürosu FBI Başkanı Robert S. Mueller, Bush tarafından atanan Adalet Bakanı Alberto Gonzales'in izinsiz dinleme soruşturması çerçevesinde Senato'ya yalan ifade verdiğini söyledi. Kongre'deki Demokratlar, Gonzales için yalancı tanıklık nedeniyle soruşturma başlatılmasını talep ederken, Bush'un baş danışmanı Karl Rove için de 8 savcının görevden alınması konusunda tanıklık etmesi kararı alındı.

Beyaz Saray'a darbe olarak yorumlanan gelişmeler, FBI Başkanı Mueller'in, Gonzales'in Senato'ya verdiği yeminli ifadeyi çürüten açıklamasıyla başladı. Mueller, Gonzales'in yeminli ifadesinde dile getirdiğinin aksine Beyaz Saray'ın terörizmle mücadele çerçevesinde uyguladığı 'izinsiz gizli dinleme' programının yönetim içinde tartışıldığını ve konunun dönemin Adalet Bakanı John Ashcroft'un hastane odasında 10 Mart 2004'te gerçekleşen görüşmesinde de ele alındığını söyledi. Gonzales, dinleme konusunda yönetimde herhangi bir tartışma yaşanmadığını söylerken, eski Başsavcı Yardımcısı James Comey, Ashcrof ve Mueller'in programın yasadışı olduğuna inandıklarını ve bu nedenle istifayı düşündüklerini söylemişti. Mueller de önceki günkü yeminli ifadesinde Gonzales ile çelişen bilgiler verdi. Bunun üzerine Senato çoğunluk lideri Harry Reid, Bush'un Teksas'tan arkadaşı olan Bakan Gonzales'in doğruyu söylemediğine inandığını dile getirirken, Demokratlar, Gonzales hakkında yalancı şahitlik nedeniyle soruşturma başlatılmasını istedi. ABD Başkanı Bush, bir gizli ajanın kimliğinin basına sızdırılması skandalında yalan ifade vermekten 2,5 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski kıdemli Beyaz Saray yetkilisi Lewis Libby'nin cezasını bu ayın başında affetmişti.

Bu arada Senato Adalet Komitesi, Bush'un baş danışmanı Karl Rove ve yardımcısı Scott Jenninfs'i sekiz savcının görevden alınması konusunda dinlenmesi için celpname çıkardı. Bakan Gonzales, 7 ay önce Adalet Bakanlığı'nda görev yapan 8 savcıyı işten çıkarmıştı. Demokratlar, Gonzales'i, savcıları Beyaz Saray'ın telkiniyle siyasi nedenlerle görevden almakla suçlayarak, istifasını istiyor. ABD'de Aralık 2005'te on milyonlarca Amerikalının ülke içi bütün telefon konuşmalarının kayıtlarının telefon şirketleri tarafından elektronik haberleşmenin izlenmesinden sorumlu Ulusal Güvenlik Ajansı'na verildiği ortaya çıkmıştı. Başkan Bush ise sıradan Amerikalıların telefon görüşmelerinin dinlenmediğini açıklamıştı.

Zaman



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,397 µs