En Sıcak Konular

Gündem Kuzey Irak: Barzani'den zeytin dalı!

28 Temmuz 2007 13:21 tsi
Gündem Kuzey Irak: Barzani'den zeytin dalı! Türkiye seçimler sonrasında iki konuya eğilecek: Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Kuzey Irak... Seçimler sonrasında Türkiye Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına çoktan girdi. Öte yandan seçimlerden bir hafta önce Erdoğan Kuzey Irak'ı işaret etmişti. Barzani ise

Türkiye seçimlerden sonra yine bir iç gündem maddesi olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tartışmaya açtı. Ancak gelişmeler bundan ibaret değil. Kuzey Irak ile ilgili takvim, tüm iç gelişmelere karşın işliyor. "Kuzey Irak'a operasyon gerçekleşecek mi" tartışmaları artık geride kaldı ancak Tükiye artık bu yönde -gizliden gizliye- daha güçlü mesajlar veriyo. Başbakan Erdoğan seçime bir hafta kala bir televizyon programına yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Maliki'nin seçimlerden sonra Türkiye'ye geleceğini ve bu konunun o toplantıda konuşulacağını söylemişti. Erdoğan şöyle sylemişti: O toplantıda hallettik hallettik, halledemedik yöntemimizi değiştireceğiz.

Erdoğan'ın bu sözleri sınır ötesi operasyona yeşil ışık olarak algılanırken, ABD'nin Irak'tan çekilecek olması durumu karmaşık hale getiriyor. Her ne kadar Amerika'nın Kuzey Irak'a üz kuracağı şeklinde iddialar basında yer alsa da dün Teksilciler Meclisi'nden çıkan bir karar bu ihtimali güçleştiriyor. Temsilciler Meclisi dün ABD'nin Irak'ta kalıcı üs kuramayacağına ilişkin karar aldı.

Hal böyleyken Kuzey Irak'ın ne olacağı sorusu önem kazanıyor. Çünkü Irak'ın içindeki savaş artık çoktan Kuzey Irak'a sıçradı ve intihar saldırıları o bölgede de gerçekleşiyor. Her ne kadar yüzünü Washington'a dönen Kuzey Irak yönetimi Türkiye'den uzak durmaya çalışsa da ABD çekildikten sonra Kürt yönetiminin kiminle ilişki kuracağı soru işareti. 

Bu Kürt yönetimini zor durumda bırakıyor. Bu yüzden, özellikle ABD'nin de baskısıyla Türkiye ile ilişkilirini geliştirilmesi isteniyor. Barzani'nin seçimlerin hemen ardından bugün yaptığı açıklama bu çerçevede anlam kazanıyor.  

Kuzey Irak'taki Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) polit büroları Mesud Barzani ve Celal Talabani yönetiminde Süleymaniye'deki Dokan kasabasında toplandı.
 
İki Kürt grubunun üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantının ardından Barzani ve Talabani basın toplantısı düzenledi.
 
Türkiye'de 22 Temmuzda yapılan parlamento seçimleri ve tek başına iktidar olan AKP'yi değerlendiren Barzani, "AKP iktidarının aramızdaki sorunların ortadan kalkmasına veya en azından azalmasına vesile olmasını diliyorum. AKP iktidarının aramızda normal ilişkilerin oluşmasının yolunu açmasını ümit ediyorum" dedi.  
 
www.iyibilgi.com



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs