En Sıcak Konular

Dengeler tepe taklak!

18 Kasım 2013 16:05 tsi
Dengeler tepe taklak! İsrail'in karşısına alamadığı ülke...

Guardian gazetesinde dün Çin ve İsrail arasındaki "derin" ilişkilerin vardığı boyutu ifşa etmesi açısından önemli bir haber yayınlandı. Haberin özeti şu:

ABD'de Çin devletinin sahibi olduğu Bank of China adlı bankaya iki dava açıldı. Amerikan vatandaşları tarafından açılan davanın sebebi, Çin bankasının, Hamas ve İslami Cihad örgütlerine para akışına izin vermesi. Davalardan biri Daniel Wultz adında, 2006 yılında 16 yaşındayken Tel Aviv'de bir bombalı saldırı sonucu ölen gencin babası tarafından açıldı. Davanın temeli bundan sekiz sene öncesine dayanıyor. İsrailli yetkililer, Bank of China üzerinden Hamas ve İslami Cihad'a para akışı sağlandığını keşfeder. Tel Aviv Çin'e derhal bir ekip gönderir, hesapların kapatılmasını, paralara el konmasını ister. Fakat Pekin işi ağırdan alır. Bunun üzerine İsrail, ABD'de Bank of China aleyhine dava açmaya hazırlanan yukarıda ismi geçen Amerikan vatandaşlarını bulur. ABD'de şubesi bulunan Bank of China'nın Washington'un terör listesinde bulunan iki örgüte finansal kaynak sağlaması açısından dava edilmesi, Çin'e ciddi bir mesaj olacaktır. Nitekim dava ABD'de açıldığı için de sorun İsrail-Çin arasında değil, ABD-Çin arasındaymış gibi algılanacaktır. İsrail, davalara destek vermeye karar verir.

İşte yıllar önce açılan bu davada, geçtiğimiz cumartesi günü kritik bir olay yaşandı. Davada Bank of China aleyhine tanıklık yapacak Uzi Shaya isimli İsrailli yetkilinin, İsrail hükümetinin aldığı bir karar ile davada tanıklık etmesine izin verilmedi. Shaya, 2005'de Çin'e hesapları kapatmalarını ikna etmek için gönderilen İsrail ekibinin içindeki önemli bir isim. Davaya bakan hakimin bizzat çok önemli saydığı tanıklığın Çin lehine bizzat İsrail'den gelen bir emirle iptal edilmesi, Tel Aviv'in Pekin'e verdiği önemi gayet açık şekilde gösteriyor. Netanyahu yaptığı açıklamada verilen kararda İsrail kamuoyuna "milli güvenlik" gibi sebepler gösterdi. Fakat İsrail'de yayın yapan gazeteler dahil bir çok kaynak, Netanyahu'nun bu dava yüzünden Çin'le diplomatik ve ticari ilişkilerinin zedelenmesini göze alamadığını söylüyor.

Artık kantarda Çin, Amerika'dan daha ağır basıyor

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 7,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs