En Sıcak Konular

ÜDİK Zirvesi'nde buluşacaklar

19 Kasım 2013 11:36 tsi
ÜDİK Zirvesi'nde buluşacaklar Ziyaretle ilgili bir açıklama yapan Kremlin, Putin'in 22 Kasım'da Erdoğan'la ÜDİK zirvesi çerçevesinde St.Petersburg'da görüşeceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Rusya ile ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için 21-22 Kasım'da Rusya'nın St. Petersburg kentine bir ziyaret gerçekleştirecek.
Erdoğan, ÜDİK eş başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek.

Ziyaretle ilgili bir açıklama yapan Kremlin, Putin'in 22 Kasım'da Erdoğan'la ÜDİK zirvesi çerçevesinde St.Petersburg'da görüşeceğini kaydetti. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ÜDİK zirvesinde Putin ve Erdoğan ticaret, ekonomi, enerji ve insani alanlardaki ikili gelişmeleri ele alacak.

Kremlin zirvede stratejik ortak projeler Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun uygulanması ve Rusya'nın doğrudan Avrupa'ya ulaşımını sağlayan ve Türkiye'nin kendi ekonomik sahasından geçişine izin verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili gelişmelerin değerlendirileceğini belirtti.

Elde edilen sonuçlara göre de sağlık ve diğer alanlarda 2-3 anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

ÜDİK'in alt kurumları olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eş başkan olduğu "Ortak Stratejik Planlama Grubu", Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın eş başkan olduğu Rusya-Türkiye Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) zirve hazırlık toplantılarını gerçekleştirdi. ÜDİK bünyesinde yer alan Toplumsal Forum ise Kazan'da 19-21 Kasım tarihlerinde toplantılarını yapacak.

SURİYE KRİZİ VE ESED GÜNDEMDE

Edinilen bilgiye göre Erdoğan'a Rusya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başta olmak üzere kalabalık bir heyet eşlik edecek.

Suriye krizi, İran nükleer sorunu, Mısır'da yaşanan gelişmeler ve diğer bölgesel ve uluslar arası sorunlar masada olacak. Ziyaret öncesi Putin, Suriye lideri Beşşar Esed'le iki yıl aradan sonra ilk kez telefonla görüştü. Esed'de kimyasal silahların imhası konusunda verdiği destek nedeni ile memnuniyetini ifade etti ve Cenevre'de ikincisi toplanması planlanan uluslar arası konferans için destek istedi. Putin, Esed'in dışında Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de telefonla görüşerek bölge ile irtibatlarını güçlendirdi.

Ankara da Bağdat yönetimi ile yeniden sıcak temas kurdu ve Kuzey Irak Kürt Bölgesi yönetimini Diyarbakır da ağırlayarak elini güçlendirmeye çalıştı. Zirvede Putin ve Erdoğan, Suriye lideri Esed'in geçiş hükümetinde yer alıp almaması ile ilgili karara yoğunlaşacak. Zirvede, Suriye krizinin çözümü için planlanan ancak uzun süredir ertelenen ikinci uluslar arası Cenevre konferansının içerik ve tarih açısından netleşmesi öngörülüyor.

cihan

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs