En Sıcak Konular

Kıbrıs'a can damarı

1 Şubat 2014 13:57 tsi
Kıbrıs'a can damarı 'Asrın Projesi'ne aylar kaldı...

Kuraklıkla boğuşan Kıbrıs’a hayat verecek asrın su projesinde üçüncü aşamaya gelindi. Ada tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesi olan “Türkiye’den boruyla su temini” projesi, gerek mühendislik gerekse büyüklük bakımından dünyada da bir ilk olma özelliğinde. Bu nedenle “Asrın projesi” adıyla anılıyor. Suyun yaz aylarında Kıbrıs’a ulaşması bekleniyor.

Türkiye Anamur’dan deniz altına halihazırda döşenmekte olan 80 kilometrelik boru hattıyla Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su gelecek. Projede bugün Kıbrıs’taki arıtma ve iletim tesislerinin temelleri atıldı. Türkiye ve Kıbrıs’taki barajlarsa tamamlanma aşamasına geldi.

Türkiye’den Kıbrıs’a gelecek su, sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Rumların ve hatta bölgedeki diğer ülkelerin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Dolayısıyla Türkiye’den getirilecek suyun yalnız hayati değil, siyasi önemi olduğunu da vurgulamak lazım. Zira Türkiye’den gelecek milyonlarca metreküp kaliteli içme suyu, Doğu Akdeniz’de kuraklıkla boğuşan İsrail, Lübnan, Mısır gibi ülkeleri de yakından ilgilendiriyor.

Arıtma ve iletim tesislerinin temel atma töreni, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla yapıldı.

Törende konuşan Bakan Veysel Eroğlu, asrın projesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul belediye başkanı iken gündeme getirdiğini, gelinen aşamada bir hayalle başlayan dev projenin, adım adım hayat bulduğunu söyledi.

Projenin planlandığı gibi 7 Mart’ta tamamlanacağını belirten Eroğlu, deniz altına boru döşenmesininse Barış Harekatı’nın yıldönümü olan 20 Temmuz’a yetiştirilmesi için çaba harcandığını belirtti. 

Selim Sayeri / Ntvmsnbc



Bu haber 1,657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs