En Sıcak Konular

5 yılda 5 kriter

5 Şubat 2014 08:39 tsi
5 yılda 5 kriter Hükümetin, tutukluluk sürelerini 5 yıla çekme adımında 5 kriteri esas aldığı belirtildi.

Başbakan'ın yokluğunda kurmayları Başbakan Yardımcısı Atalay’ın koordinasyonunda Demokratikleşme Paketi'ne eklenecek adımları belirlemek için çalıştı.   

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıla indirileceğini açıkladığı tutukluluk süreleriyle ilgili çalışmaya, kurmayları son şeklini veriyor. Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da olması nedeniyle Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay koordinasyonunda detaylar ele alındı. Başbakanlık'taki toplantıya; aralarında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da olduğu yetkililer katıldı.

ÖYM'Ler ve TMK gündemde
 
Toplantıda, özel yetkili mahkemelerin ve Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması, Jandarmanın adli kolluğa dönüştürülmesi, ekonomik anlamda, Meclis’te ay sonuna kadar yasalaştırılması planlanan Demokratikleşme Paketi'ne eklenecek adımlar ele alındı.

CMK'nın 102'nci maddesine göre mevcut durumda, ağır ceza mahkemelerinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıl olarak uygulanıyor. Bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabiliyor. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise, tutukluluk süresi en çok iki yıl. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek en çok üç yıla kadar uzatılabiliyor. Özel yetkili mahkemelere sağlanan ayrıcalık nedeniyle bugüne kadar süre 10 yıla kadar uzamıştı. ÖYM'lerin kaldırılmasına paralel olarak o ayrıcalık ortadan kaldırılacak. Hükümetin, tutukluluk süresinin beş yılla sınırlandırılmasına ilişkin çalışmasına beş kriterin ışık tuttuğu kaydedildi.

Çalışmalara temel olan 5 madde

 1- AİHM KARARLARI: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "tutuklamanın istisnai olması" gerektiğini belirtirken, kural olarak 5 yıla kadar tutuklama süresini makul kabul ediyor. Türkiye, geçmişte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddesini ihlalden dolayı mahkumiyet kararlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

2- YÜKSEK MAHKEME KARARLARI: Anayasa Mahkemesi, terör ve örgütlü suçlarda tutuklama süresini 10 yıla kadar uzatan düzenlemeyi iptal etmişti. AYM kararında, hükümete yeni düzenleme için 1 yıllık süre verilmişti. Mahkeme heyetinin oy birliğiyle aldığı kararda, AİHM kararlarına ve AİHS'e işaret edilerek, "Demokratik bir hukuk devletinde 10 yıl tutukluluk kabul edilemez" denilmişti. Yargıtay da, bazı davalarda tutukluluk süresini gözeterek tahliye kararı vermişti.

3- ULUSLARARASI UYGULAMALAR: Türkiye'nin şartları göz önünde tutulmakla birlikte, Avrupa ve dünyadaki "tutukluluk süreleri"yle ilgili uygulamalar da dikkate alınıyor. Fransa'da ve Almanya'da tutukluluk süresi 1, İspanya'da 2 yıl olarak öngörülüyor. Terör ve örgütlü suçlarda  da 5 yılı geçmiyor.

4- AK PARTİ'NİN BELGELERİ: AK Parti'nin Programı'nda "Geç gelen adalet, adaletsizliktir" özdeyişi hatırlatılırken, yargı sürecinin hızlandırılması için tüm düzenlemelerin gerçekleştirileceği belirtiliyor. Son kongrede açıklanan 2023 Siyasi Vizyon Belgesi'nde de, "Her türlü insan hakkı ihlaline karşı sıfır tolerans politikası" vurgusu yer alıyor.

5- AKİL İNSANLARIN UYARILARI: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Erdoğan'dan muhalefet liderlerine kadar "uzun tutukluluk"tan duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. Yargı çevreleri ve toplumda rahatsızlık yaratan tutukluluklarla ilgili olarak akil insanlar da düzenleme talebinde bulunmuştu.                 

Akşam



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs