En Sıcak Konular

2014'ü bu üçlü şekillendirecek

5 Şubat 2014 09:21 tsi
2014'ü bu üçlü şekillendirecek 2014'te gözler ABD, İran ve Çin'de olacak. Yıla düşük üretimle başlayan Çin'in ne kadar yavaşlayacağı, hesabına 550 milyon $ yatan İran'ın anlaşmaya uyup uymayacağı ve Fed'in tahvil kararı dünyanın kaderini belirleyecek.

New York, Tahran ve Pekin... Bu üçlü 2014'te hem Türkiye hem de dünya ekonomisinin seyrini belirleyecek. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımını azatma kararı başta gelişmekte olan ülkeleri olmak üzere tüm dünyada ucuz sermayeyi azaltıp finansmanı etkileyecek. Çin'in ne kadar yavaşlayacağı ise dünya büyüme rakamını değiştirirken, İran'ın nükleer ambargoya uyup uymama konusundaki tutumu da dünyadaki siyasi ve ekonomik istikrarı etkileyecek. Dün bu üç merkezde yeni gelişmeler yaşandı.

550 MİLYON $ İRAN'DA

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın nükleer müzakerelerde anlaşmaya varması sonrası gevşetilen ambargo sayesinde ilk nakit parasına dün kavuştu. Petrol gelirlerinden elde edilen 550 milyon dolar İsviçre'deki banka hesabından İran Merkez Bankası'na gönderildi. İran'ın bloke bir şekilde bekletilen parasının toplamı 4.2 milyar dolar. 20 Ocak'ta yürürlüğe giren anlaşmaya göre İran, 2014'ün ilk 6 ayında Batı ülkelerindeki bankalarda dondurulan parasını kademeli olarak alabilecek.

ÇİN YAVAŞLAMASI KORKUTUYOR

2014 için ekonomik büyümede ise dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD'nin son açıklanan üretim dataları endişeyi körükledi. Çin'de üretim sektörü altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca hizmet sektöründe son beş yılın en düşük büyüme rakamı açıklandı. ABD'de ise geçtiğimiz ayki üretim verisi son 33 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Uzmanlar, bu düşüşte geçtiğimiz ay yaşanan sert soğukların olduğunu söylese de beklentiler de çok hızlı bir toparlanmaya işaret etmiyor. Unicredit ve ING ekonomistleri Paul Zemsky ve Harm Bandholz yılın başında ABD ekonomisinin momentum kaybettiğini belirtti.

AVRUPA'DAN OLUMLU HABERLER GELİYOR
 
Ekonomideki yavaşlamanın Fed'in kararlarını da doğrudan etkileyeceği belirtilirken Okyanus'un diğer tarafında olumlu gelişmeler var. ABD ve Asya'da ileriye dönük kötü rakamlar açıklanırken Avrupa'da son gelen satın alma PMI endeksi verileri olumlu sinyaller verdi. 2011'den bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkan endeks aralıkta 52.7 iken ocakta 54 oldu. Büyümede de ilk kez geçtiğimiz çeyrekte pozitife geçen Avrupa'nın bu büyüme trendine yılın kalanında devam edeceği bekleniyor.
 
Sabah


Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,793 µs