En Sıcak Konular

Uçak gemisinden sonra...

6 Şubat 2014 10:52 tsi
Uçak gemisinden sonra... Rahatsız olanlara 'kombine' yanıtları var Ankara'nın...

iyibilgi ankara

2012 yılı başında yayınlanan ve Türkiye’de de ilgi çeken, Stratfor/Wikileaks belgeleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilişkin tartışmalar da içeriyordu. Dünya 2020 yılına geldiğinde iki büyük güçten birinin Türkiye olacağını öngören Stratfor analistleri, iş Türk donanmasına gelince daha cimri oluyorlardı.

Kuruluşun en önemli ikinci adamı konuşuyor; “Bana kalırsa, Türkiye’nin kıyı şeridinin uzunluğu ve rakip sayısı, donanmalarına ayırdıkları kaynaklarla orantılandığında sonuç korkunç.” Ancak Türkiye bunu çoktan görmüştü ve daha önceki yıllardan başlayarak önlemlerini alıyordu.

27 Şubat 2012 tarihli Takvim Gazetesi’nden: “Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh; “Bölgesel güç olan Türkiye, küresel güç olmak için askeri alanda çok önemli adımlar attı.. Türk ordusu rakamsal olarak dünyanın en büyük 9. ordusu olarak görünse de, aslında ilk 4 ordu içinde. Tek eksiği ise uçak gemisine sahip olmaması. Ancak Türkiye uçak gemisi almak için de harekete geçti.”

Türkiye’nin “uçak gemisi alma veya inşa etme” süreci hep şu soruyla karşılandı uzun yıllar boyunca; “Ne yapacaksınız, ne işinize yarayacak, nereye gideceksiniz”? Aslında bu soru, Türkiye’nin “devrim arabaları” nı “yaptığı” zamandan günümüze hep devam ediyor.

Öte yandan bu soru şimdi ortadan kalkmış durumda. Zira Türkiye’nin bu soruya verecek çok yanıtı var. Gidecek çok yeri var ve sadece Akdeniz dahi tam “uçak gemilik” bir alan demek. Kaldı ki, şu an Türk Deniz Kuvvetleri dünyanın tüm sularında bayrak açıyor. Üstelik uluslararası resmi görevlerle.

Yine de, uçak gemisi kendi kendine dahi stratejik bir güç ifade etse de, asıl korkutucu olan bunun “kombine” bir vuruş gücünü tamamlıyor, tamamlayacak olması.  Türkiye’nin son dönem TSK’ne kazandırdığı veya kazandırma yolunda olduğu “envanter” anımsandığında, neden, nasıl bir şeyden bahsedildiği hemen anlaşılabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,745 µs