En Sıcak Konular

Netanyahu'nun tercihi işkenceci Dahlan!

6 Şubat 2014 16:13 tsi
İsrail basını, Filistin yönetimi ile müzakerelerde Abbas'a alternatif arayan İsrail başbakanının Muhammed Dahlan ile temasta olduğunu yazdı

İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, barış için  Mahmud Abbas'tan daha iyi bir ortak olduğu gerekçesiyle eski El Fetih lideri Muhammed Dahlan ile temaslarını artırdığı bildirildi.

İsrail'in Maariv gazetesine göre, Netanyahu, El Fetih'ten kovulduktan sonraki 4 yıl boyunca Dubai'de yaşayan Dahlan ile görüşmeler için başbakanlıkta üst düzey yetkili olan Yitzchak Molcho'yu görevlendirdi. Gazete ikili arasında kaç toplantı yapıldığını belirtmedi, ancak görüşmelerin sürdüğünü yazdı.

Dahlan, Gazze'deki güvenlik güçlerinin başkanlığı yaptığı dönemde başta Hamaslılar olmak üzere çok sayıda Filistinli muhalife yönelik işkence ve cinayetlerle suçlanmıştı. 2010 yılında Abbas'ın karşı "darbe planlamakla" suçlandıktan sonra görevden alındı.

Maariv ayrıca İsrail'in Dahlan ile ilişkileri sürdürme kararının arkasında, İsrail ile nihai statü anlaşması imzalayamadığı için "acizliği kanıtlanacak" olan ve istifası kaçınılmaz görünen Abbas'ın yerini alacak isim olması planlarını gösterdi.

Gazete, "Hem Batı Şeria hem Gazze Şeridi'ni kontrol edebilecek Dahlan'ın, Abbas'tan daha iyi bir barış ortağı olduğu" görüşünün İsrailli yetkililer tarafından gündeme getirildiğini belirtti. Seçimleri reddeden Abbas'ın "tüm Filistinlileri temsil etmediği için Filistin devletini kurmak için uygun bir anlaşma imzalamasının mümkün olmadığı" da İsrailli bu yetkililerin savundukları noktalardan biri.

Maariv, BM Genel Sekreteri, ABD Dışişleri Bakanı, AB Dışişleri Şefi ve Rusya Dışişleri Bakanı'na geçen Ağustos ayında İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman tarafından gönderilen bir mektupta uluslararası toplumun Abbas'ın değişmesi amacıyla Filistin'de seçim için bir tarih belirleme çağrısı yaptığını hatırlattı.

Gazete Dahlan'ın 2010 yılında ABD yönetimine gönderdiği mesajda da "Abbas'ın bir barış ortağı olmadığını, bunu ancak kendisinin başarabileceğini" söylediğini aktardı. Dahlan mesajında "barış için Abbas'ın daha güçlü bir kişi ile değiştirilmesi" çağrısında bulundu.

İsrail gazetesine göre, Fetih tarafından kovulan ve Filistin dışında yaşamak zorunda kalan Muhammed Dahlan halen FKÖ içinde etkili.. Maariv, Dahlan'ın Filistin'de "farklı aktiviteleri" yönlendirdiğini ve finanse ettiğini de savundu.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs