En Sıcak Konular

''Büyük bir konsorsiyumun ortak planı''

7 Şubat 2014 12:31 tsi
''Büyük bir konsorsiyumun ortak planı'' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ''Gezi ve 17 Aralık Gölgesinde 2014 Türkiye Ekonomisi'' konulu panelde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye'deki son gelişmeler, içeride ve dışarıda büyük bir konsorsiyumun ortak olarak planladığı gelişmeler olarak görülmeli" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Gezi ve 17 Aralık Gölgesinde 2014 Türkiye Ekonomisi" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündeminin yoğun ve karmaşık olduğunu belirterek, bütün bu sürece rağmen iyimser olduğunu kaydetti.
 
"Yüksek dağların dumanı, karı çok olur" diyen Kurtulmuş, bunların neden Türkiye'de olduğunu düşünmektense, Türkiye'nin güçlü ve büyük olduğunun göstergelerinden biri olduğunun farkında olmanın önemine işaret etti.
 
Kurtulmuş, küresel ölçekte siyasi ve ekonomik türbülansın olduğu dönemden geçildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
 
"Bunun sebebi herhangi bir ülkede yaşanan karışıklardan öte dünya sisteminin yaşadığı yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Dünya siyasi ve ekonomik olarak 2. Dünya Savaşı sonrasında çizilen dengelerini çoktan kaybetmiştir ama yeni bir dengeye de kavuşamamıştır. Bu kadar çok ekonomik problemlerin, bölgesel ve küresel karışıklıkların, kurum ve kuruluşların fonksiyonlarındaki bozuklukların temel sebebi budur. Dünyada küresel ölçekte kriz yaşanıyor ve bu kriz aslında medeniyet krizidir. Dünya yeni bir denge arayışı içerisindedir. Bütün ekonomik kurum ve kuruluşlar artık 2. Dünya Savaşından sonra fonksiyonlarını yitirmiştir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın bütün uluslararası kuruluşlarında artık bir fonksiyon icra etmediğini, barışı sağlayan bir kurum olmaktan öte neredeyse savaşların altyapısını hazırlayan bir kurum haline geldiğini görüyoruz."
 
Buna alternatif teşebbüslerin gündeme gelmesinde açık şekilde alternatif medeniyet havzalarındaki güçlü ülkelere büyük sorumluluklar yüklendiğini anlatan Kurtulmuş, "Türkiye, Hindistan, Japonya, Çin gibi alternatif medeniyet havzalarındaki ülkelerin hem sorumlulukları artıyor hem de bu ülkelerde ciddi sorunlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.
 
"Türkiye sözü dinlenir ülke haline geldi"
 
Kurtulmuş, özellikle içinde bulunduğu coğrafyanın amiral gemisinin Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye sadece kendisinden ibaret değil, İslam coğrafyasının, Ortadoğu'nun, Balkanlar'ın, Kafkaslar'ın ve dünyada yeni bir ses arayışı içinde olan geniş kitlelerin arayışına tercüman olacak noktadadır" dedi.
 
Türkiye'nin son 11 yıllık performansıyla küresel sistemin içerisinde sözü dinlenir ve dünyadaki egemen unsurlar bakımından tehlike arz eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'deki ekonomik ve siyasi gelişmelerin arkasında birtakım küresel oyunların ve komploların olması da son derece doğaldır. Dünyadaki alternatif sesin, dünyadaki sorunlara karşı yeni söyleyecek bir şeyleri olan Türkiye'nin güçlü olmasına mani olmak, bu sesin daha fazla çıkmadan kısılması için etkin güçlerin birtakım şeyler yapacağı açıktır. Siz eğer IMF'in kapısında 50 milyon dolar için avuç açarsanız sizden iyisi yok. Ama siz ne zaman IMF ile ilişkilerinizi bitirir, 'Bizim IMF ile ilişkimiz yok, IMF'ye biz borç vereceğiz' derseniz o zaman tehlikeli ülke olmaya başlıyorsunuz. Ortadoğu'daki gelişmelere, İsrail'in saldırgan politikalarına ses çıkarmazsanız sizden iyisi yok. 'Bütün dünya sırtını dönse biz Filistin davasına sırtımızı dönmeyeceğiz' derseniz sizden daha kötüsü yok.
 
AB'nin terbiye salonlarında beklemeye rıza gösterirseniz siz iyisiniz, 'Türkiye'nin AB'ye katılımı AB'yi güçlendirecek' derseniz sizden kötüsü yok. Mısır'daki olaylara karşı demokratik meşruiyete inanan parti, grup sessiz kalamaz derseniz sizden kötüsü yok. Siz ne zaman 'dünya 5'ten büyük' deyip BM'nin yeniden yapılanmasını isterseniz sizden kötüsü yok. Dünyada küresel güçlerin karşısında ses çıkarmayan, başını önüne eğen, kendisine gösterilen yerde durmaya razı olan Türkiye olursa böyle bir Türkiye'nin birtakım olaylarla karşı karşıya kalması mümkün değil. İddia sahibi, irade sahibi olmaya başlarsanız birilerini rahatsız edersiniz."
 
"Türkiye ekonomisinin üzerindeki etki yapay etkilerdir"
 
"Türkiye'deki son gelişmelerin içeride ve dışarıda büyük bir konsorsiyumun ortak olarak planlamış olduğu gelişmeler olarak görmekte fayda var" diyen Kurtulmuş, dünyada ekonomik sistemde de olağanüstü gelişmelerin yaşandığını söyledi.
 
Numan Kurtulmuş, küresel sistemdeki ekonomik konular, para piyasaları, finans hareketlilikleri ya da faizdeki hareketlilik üzerinde konuşulduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Fed'in aldığı kararlar bütün ülkeleri etkiliyor. Fed'in ilk açıklaması da sonraki açıklamasından Türkiye kısmen etkileniyor. Türkiye ekonomisindeki esas etki Gezi Parkı olaylarıyla başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile gelişen süreçte ortaya çıkan etkilerdir. Bunlar doğal değil, yapay etkilerdir. Türkiye ekonomisinin gücünü azaltmak için ortaya konulan yapay etkilerdir. Türkiye'nin küresel finans piyasalarından etkilenmesini de bir yerde bahane olarak, bu işin arkasına sığınarak bu işlerin yapıldığını söylemek isterim."

aa


Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs