En Sıcak Konular

S&P'nin kötüleşme beklentisi tutarsız

7 Şubat 2014 21:58 tsi
S&P'nin kötüleşme beklentisi tutarsız Üst düzey ekonomi yetkilileri, S&P'nin Türkiye'ye ilişkin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu ifade etti.

Üst düzey ekonomi yetkilileri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesinin geçerli bir gerekçesinin olmadığını bildirdiler. Yetkililer, S&P'nin Türkiye'ye ilişkin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu vurguladılar.
 
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ekonomi yetkilileri, kuruluşun Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin sağlam bir temele dayanmadığını ifade ettiler. Yetkililer, "kuruluşun almış olduğu kararın ana gerekçesi olarak büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin gösterildiğini ancak kuruluşun kendi tahminleri dikkate alındığında bunun geçerli bir gerekçe olmadığını" belirttiler.
 
Açıklama detaylı olarak incelendiğinde, S&P'nin Türkiye ekonomisi için 2014 ve 2015 yılları için sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 2 büyüme öngördüğüne dikkati çeken yetkililer, "S&P, aynı yıllar için cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 2,9 ve yüzde 2,7 seviyesine gerilemesini beklemektedir. Bu tahminler, Kuruluşun Türkiye ekonomisinin bir daralma sürecine girmeden dış dengede çok ciddi bir iyileşmeyi gerçekleştirmesini beklediğini ortaya koymaktadır. Buna rağmen böyle bir karar alınması tutarsızdır" değerlendirmesinde bulundular.
 
Kuruluşun, bankacılık kesiminin varlık kalitesinde 2009 yılındakine benzer bir kötüleşme beklentisinin doğru olmadığını ifade eden yetkililer, 2009 yılında yüzde 4,8 oranındaki küçülmeye rağmen takipteki kredi oranın net bazda sınırlı bir artış göstererek yüzde 0,9'a çıktığını, S&P'nin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu kaydettiler.
 
 "Zamanlama doğru değil"
 
Kredi notu görünümündeki değişikliğin zamanlamasının da doğru olmadığını vurgulayan yetkililer, "2014 yılında yürürlüğe giren AB düzenlemeleri uyarınca, kredi derecelendirme kuruluşları, ülke kredi notu ve görünüm değişiklik tarihlerini her yılbaşında açıklamakla yükümlüler. Bu çerçevede, anılan Kuruluş da, 30 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, Türkiye için not değişiklik tarihlerini 23 Mayıs 2014 ve 21 Kasım 2014 olarak açıklamıştı" görüşünü dile getirdiler. Yetkililer, kuruluşun tutarlılığı hayli tartışmalı olan gerekçelerle bu takvimin dışına çıkarak böyle bir karar almış olmasının anlaşılmaz bulunduğunu ifade ettiler.
 
Son dönemde gerek maliye politikası ve makro ihtiyati politika alanlarında, gerekse para politikası alanında atılan önemli adımlar dikkate alınmadan ve bunların en azından kısa vadedeki sonuçları beklenmeden S&P tarafından böyle bir karar alınmasının doğru ve sağlıklı bir yaklaşım olmadığını vurgulayan yetkililer, "Türkiye ekonomisi, güçlü kamu maliyesi ve bankacılık kesimi, sıkı ve daha öngörülebilir hale gelen para politikası çerçevesi ile küresel çapta yaşanan dalgalanmalara karşı önemli bir dayanıklılığa sahiptir" dediler.
 
Yetkililer, Türkiye’nin 2013 yılından itibaren S&P ile sözleşme yapmadığını, bu nedenle kuruluşun 2013 yılında analizini ülkemizi ziyaret etmeden yapmayı tercih ettiğine dikkati çektiler.
 

Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs