En Sıcak Konular

Uçak kaçırma girişimine başarılı operasyon

7 Şubat 2014 23:44 tsi
Uçak kaçırma girişimine başarılı operasyon
Pegasus Havayolları'na ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın, bir hava korsanı tarafından kaçırılması girişimi 4 saatlik bir operasyonla sona erdirildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Pegasus Havayolları uçağındaki yolcuların tahliyesi ve korsanın etkisiz hale getirilmesinin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.
 
Mutlu, saat 18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanı'na, Pegasus Havayolları'na ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın, bir hava korsanı tarafından kaçırılmak suretiyle indirildiğini söyledi.
 
Hava korsanının, uçağın Soçi'ye indirilmesi yönündeki talepleri üzerine pilot ve mürettebatın, gayet başarılı bir uygulamayla uçağın Soçi yerine İstanbul'a indirilmesini sağladığını aktaran Mutlu, şunları söyledi:
 
"O andan itibaren havaalanımıza gelişleriyle ilgili bütün hazırlıkları ilgili birimlerimiz, başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratli bir kriz merkezi oluşturarak takip etmeye başladık. Yoğun istihbari bilgi akışını, bütün kanalları kullanmak suretiyle, uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişiler olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olduğu, bu bagajların içinde ne tür malzemelerinin olduğuna varıncaya kadar çok detaylı, istihbari yönden ağırlıklı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili de bütün detaylı bilgileri, bütün istihbari birimlerimizin mükemmel çalışmasıyla koordine ettik."
 
Müzakere süreci
 
Ne yapacaklarını kararlaştırdıklarını, bu süreçten sonra da hava korsanıyla bir müzakere sürecini başlatarak, zaman içinde yapacakları çalışmaları daha da netleştirip, hazırlıklarını sürdürdüklerini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu esnada havaalanı trafiğini bir müddet geçici olarak da olsa trafiğe kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle yolcuların önce kadın, çocuk ve yaşlılarını almayı hedeflediğimizi ve buna kendisinin de yanaştığını gördük ve bu niyetle başlatmış olduğumuz boşaltma ameliyesi esnasında diğer yolcuların da aşağıya indirilmesini sağlayarak, içeride korsanın mürettebatımızla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada gene emniyetimizin özel harekat birimleri, uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar ve yolcuların boşaltılması ameliyesi bittikten sonra uçakta kalan korsana karşı süratli ve etkili bir müdahaleyle hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Hava korsanı, gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetimindedir. Bütün mürettebat ve yolcularımız, hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır."
 
 İçişleri Bakanlığı: "Uçağı kaçırmaya çalışan şahıs yakalanmıştır"
 
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da şunlar kaydedildi:
 
"Özel bir havayolu şirketine ait 110 yolcu ve 5 mürettebatı bulunan yolcu uçağına, Kharkov (Ukrayna)-İstanbul seferi esnasında bir Ukrayna vatandaşı tarafından bomba tehdidiyle kaçırma girişiminde bulunulmuştur. Uçak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na saat 18.05'te indirilmiştir. Uçağı kaçırma teşebbüsünde bulunan şahıs ikna edilerek uçaktaki yolcular tahliye edilmiştir. Uçağı kaçırmaya çalışan şahıs yakalanmıştır."
 
Pegasus'tan yapılan açıklamada ise "Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede katkıda bulundukları için teşekkür ederiz" denildi.
 
Açıklamada, başta yolcular ve yakınları olmak üzere olaydan etkilenen herkese "geçmiş olsun" dileğinde bulunuldu.
 
Arınç: "Soyadının Kozlof olduğunu biliyorum"
 

Bu arada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Bursa'da yerel bir televizyon kanalında yayınlanan "Seçim 2014" programında uçağı kaçırma girişiminde bulunan kişinin soyadının Kozlof olduğunu bildiğini belirtti. Arınç, "Üzerinde silah olmadığı biliniyor ama bir bomba ihbarında hala ısrar ediyor ve kendisinin alkollü olduğu ifade ediliyor. Bir anlatıma göre Ukrayna'da yaşanan olaylar sebebiyle oradaki tutuklamaları ve gözaltına almaları protesto etmek amacıyla bunu yaptığı ifade ediliyor."
 
Kharkov başsavcılığından soruşturma
 
Kharkov Başsavcılığı Basın Sekreteri Vita Dubovik, yaptığı açıklamada, savcılığın konuyla ilgili soruşturma başlattığını, yolcunun yalnız uçtuğunu, uçağın bagajında "bomba bulunduğunu" söylediğini ve uçağın rotasını 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın başladığı Soçi'ye çevrilmesini istediğini ifade etti. Dubovik, ön bilgilere göre yolcunun pasaport kontrollerinde normal davrandığını ve herhangi şüpheli bir davranış tespit edilmediğini belirtti.
 
Savcılık, Türk kolluk kuvvetlerinin soruşturmayı yürüttüklerini söyledi.

aa


Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,997 µs