En Sıcak Konular

'Yetenekli Cohen'in son marifeti

8 Şubat 2014 08:49 tsi
'Yetenekli Cohen'in son marifeti İran'la ticaret yapan Türk şirketleri üzerinde finansal terör!

ABD ve Avrupa'lı şirketlerin İran'la petrol ve ticaret anlaşmaları imzalamak için kuyruğa girdiği bugünlerde, İsrail destekli neo-con tezlerini hayata geçirmekle görevlendirilen ABD Hazine Yöneticisi David Cohen'in Türkiye'nin İran'la ticaretine darbe vurmak baskı yapmaya devam ediyor.

17 ARALIK'TA PARALEL ZİYARET

Afganistan ve Irak'ı işgal eden George Bush ve neo-con ekibi tarafından 'finansal terörle savaş' konseptini hayata geçirmek için kurulan ABD Hazinesi Terörizm ve Finansal İstihbarat Birimi'ni yöneten Cohen'in, 17 Aralık operasyonunun hemen ertesinde Türkiye'yi ziyaret etti. Cohen, Türkiye ziyaretinde Ankara'ya uğramadan doğrudan İstanbul'a giderek, BDDK ve özel sektör bankalarına 'İran'la ticarete aracılık etmeyin' baskısı kurdu. Cohen'in 17 Aralık ziyaretinin ardından İsrail'e gitmesi ise dikkat çekici bulundu.

AMAÇ İRAN'LA TİCARETTE TÜRKİYE'Yİ SAFDIŞI ETMEK

ABD, Avrupa ve Rusya'nın aralarında bulunduğu P5+1 ülkeleri ile İran arasında 24 Kasım 2013'te imzalanan 'Ortak Harekat Planı'nın ardından Batı'lı petrol ve enerji şirketleri bankalar İran'a akın ederek gizli ve açık ticaret görüşmelerine başladı. Anlaşmanın ardından harekete geçen finansal polis Cohen ise başta Halkbank olmak üzere Türk şirketlerini İran'la ticaretten men etmek için kolları sıvadı.

ABD'li bankalar İran pazarını ele geçirmek için gizli görüşmeler başlattı. ABD Hazine'si ise son 10 yılda İran ile Türkiye arasında on milyarca dolarlık ticarete aracılık eden Halkbank'ı safdışı bırakmak için harekete geçti.

Hız teknesi satan Türk'ü kara listeye aldı

Daha önce İran'a motor parçaları satan Türk şirketlerini kara listeye alarak ticari hayatlarını karartan neo-con finansal polisi David Cohen'in dünkü marifeti ise İran'a hız teknesi satan bir Türk'ü ABD'nin ticari yaptırım kara listesine almak oldu. Cohen'in gerekçesi ise hız teknesinin 'silah taşımaya elverişli' olması şeklinde açıklandı. ABD Hazine İstihbarat Yöneticisi Cohen'in herhangi bir mahkeme kararı olmadan şirketlerin uluslar arası ticaretini engellemeye çalışmasının uluslar arası hukuka aykırı olduğu kaydediliyor. Cohen'in dün kara listeye aldırdığı diğer şirketler ve isimler, Pakistan, Birleşik Arap Emirliği, Afganistan, İran, Liechtenstein, Almanya ve İspanya'da bulunuyor.

Yetenekli Cohen'in son marifeti çıldırttı

17 Aralık ziyaretinden Türkiye'ye ikinci bir ziyaret daha yapan David Cohen'in İran baskısını artırdığı dile getiriliyor. Başbakan Erdoğan'ın önceki hafta İran'a gerçekleştirdiği ziyaretin hemen öncesinde Türkiye'ye gelen Cohen, Türk hükümetine ve şirketlerine ikinci bir uyarı yaptı. Nükleer görüşmeler sonuçlanmadan Türkiye'nin İran ile ekonomik ilişki kurmamasını isteyen ABD finansal polisi Cohen, 'İran'la iş yapmak isteyen şirketler gerçekten engellenmeli. İran'la ticaretin başlayacağı zaman şimdiki zaman değil.' dedi. Cohen'in açıklamasının ardından 140 Fransız dev şirketinin ticaret görüşmeleri için Tahran'ı ziyaret etmesi dikkat çekti.

Halkbank'ı engelleme girişimi

Halkbank'ı safdışı bırakmak için girişimler başlatan Cohen, 19 Aralık'ta geldiği İstanbul'da BDDK üyeleriyle ve özel bankaların temsilcileriyle bir dizi görüşme yaptı. Cohen'in, Halkbank'ın petrol dışı ticarete aracılık etmemesi için Türkiye'ye baskı yaptığı belirtiliyor. Öte yandan Kuzey Irak'taki petrol parasının yönetiminde Amerikan merkez bankası FED'e ve ABD Bankası JP Morgan'a rakip olan Halkbank'ın Irak'la ticarette de etkin olmasının engellenmek istendiği kaydediliyor. 

Yeni Şafak



Bu haber 2,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs