En Sıcak Konular

Demokrasi paketi 'Çözüm'e güç katar

8 Şubat 2014 09:08 tsi
Demokrasi paketi 'Çözüm'e güç katar ÖYM’leri ve TMK’nın 10’uncu maddesini kaldıran, tutukluluk sürelerini 5 yıla indiren yeni 'Demokrasi paketi'ni değerlendiren uzmanlara göre, bu adım çözüm sürecine olumlu yansıyacak.

Türkiye’de demokrasi ve özgürlük ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen demokratikleşme paketlerine bir yenisi daha ekleniyor. Hükümetin hazırlayıp TBMM Başkanlığı’na sunduğu paket 22 maddeden oluşuyor. Paketteki en önemli yenilikler ise, yıllardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması olarak dikkat çekiyor.

ÖYM ve TMK düzenlemesi etkili
Bu adımla yargıdaki çift başlılığın önüne geçilirken yine demokratikleşmenin önündeki önemli bir engel olarak görülen Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesi de tarihe karışıyor. Bu paketle birlikte ayrıca telefon dinlemelerine sınırlamalar getiriliyor ve tutukluluk süresi ise 10 yıldan 5 yıla indiriliyor. Yeni demokratikleşme paketini AKŞAM’a değerlendiren uzmanlar göre, özellikle tutukluluk süresinin kısaltılması, ÖYM ve TMK’nın 10’uncu maddesinin kaldırılması çözüm sürecine de olumlu yansıyacak.

'Sürece olumlu etkileri olacak'
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek: “Demokratikleşme paketlerine ülkenin ihtiyacı var. TMK’yı toptan kaldırmak gerek. Bu türden anlamlı adımların atılması, son dönemdeki kafa karışıklığını gidermeye katkı sağlayacaktır.  Meclis'e sunulan demokrasi paketinin çözüm sürecini güçlendirici etkisi olacaktır.”

'Reformlar devam etmeli'
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Levent Korkut: “TMK ve ÖYM, geçen yıl yaptığımız Akil İnsanlar Heyeti toplantısında da gündeme gelen konulardı. Ben, bu reformun çözüm sürecine olumlu etkilerinin olacağını düşünüyorum. Demokratik hukuk devleti için reformlar devam etmeli.”

'TMK tamamen kaldırılmalı'
Diyarbakır Barosu eski başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar: “Bölgede birçok Kürt siyasetçi ve vatandaş TMK kapsamında cezaevindeler. TMK ve ÖYM'lerin tamamen kaldırılması gerek.Paketin hayata geçirilmesi durumunda KCK ana davasında tutukluların çoğu tahliye olacak. Tüm bunların elbette ki çözüm sürecine olumlu yansımaları olacaktır."     

Akşam
 



Bu haber 1,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs