En Sıcak Konular

İran'ın El Kaide oyunu ABD raporunda!

9 Şubat 2014 09:24 tsi
İran'ın El Kaide oyunu ABD raporunda! Acem oyunu ABD tarafından teyit edildi.

İran istihbaratının Türkiye'yi “terörü destekleyen ülke” olarak göstermek amacıyla yaptığı El Kaide oyunu, ABD tarafından teyit edildi. Önceki gün ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'ye giden El Kaide üyeleri ve para yardımlarıyla ilgili ulaştığı bilgileri kamuoyuna açıkladı.

Raporda, El Kaide ve uzantısı El Nusra gibi örgütlere para ile militanların Türkiye üzerinden gönderildiği ifadesi yer aldı. Transferi üstlenen El Kaide yöneticisi Yasin El Suri'nin de Tahran'la direkt temasta olduğu vurgulandı.

İran'ın Pakistan'daki El Kaide unsurlarını Suriye'ye transfer ederken kullandığı rota, Türkiye'ye yönelik komplonun en önemli parçası. Tahran bu işi, çok iyi anlaştığı Maliki yönetimindeki Irak üzerinden gerçekleştirebilir. Üstelik bu yol çok daha zahmetsiz ve kestirme. Zaten Suriye'de bugün giderek güçlenen El Kaide örgütlerinin asıl kadroları da Temmuz 2013'te Irak'taki Ebu Gureyb ve Taci cezaevlerinde yaşanan toplu firarlara göz yumularak oluşturuldu. Ancak buna rağmen transfer merkezi olarak Türkiye seçiliyor. Türkiye'de yer alan habere göre; İran'ın bu oyununu geçtiğimiz yıl deşifre edilmişti. İran istihbaratının Suriye'ye geçirmek üzere ülkemize kaçak yollardan soktuğu El Kaide'nin iki numaralı adamı Süleyman Abu Ghaiht, Ocak 2013'te Ankara'da yakalandı. Usame Bin Ladin'in damadı olan Ghaiht ifadesinde, "İntihar eylemlerinden sonra İran gizli servisi beni ve ailemi İran'a götürdü. Eşim, oğlum ve El Kaide mensubu 10-15 aile ile bu kampta yaşadık; faaliyetlerimizi sürdürdük" itirafında bulunmuştu. Kirli oyunu açığa çıkaran Ankara, diplomatik yollardan İran'ı uyararak, "Ne yapmaya çalıştığınızı biliyoruz, bundan vazgeçin" mesajı iletmişti.

ABD Hazine Bakanlığı'nın raporu, Suriye'deki kirli ittifakı da deşifre ediyor. İran, iç savaşın başından beri Suriye rejiminin en büyük destekçilerinden biri.

İran'ın El Kaide'ye destek vermesi tezat gibi gözükse de aslında gerçek bambaşka. El Kaide unsurları gerçekte rejimle savaşmıyor. En büyük mücadeleyi muhalif güçlere karşı veriyor. Ayrıca Suriye'de uyguladıkları vahşet görüntüleri ile Esad rejimine bir anlamda "meşruiyet" kazandırıyorlar. Batı'da, "Esad giderse her türlü vahşeti uygulayan radikal unsurlar iktidara gelir" algısının oluşmasına hizmet ediyorlar.

Türkiye



Bu haber 2,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,950 µs